Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KOK määritteli ehdot, joilla kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet – vastuu jää kansainvälisille lajiliitoille

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hallitus siirsi tiistain linjauksellaan vastuun venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeuksista kansainvälisille lajiliitoille. KOK määritteli suosituksen ehdoista, joilla lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueita ei hyväksytä kansainväliseen kilpailutoimintaan, eikä KOK käsitellyt kokouksessaan Pariisin 2024 olympialaisia eikä Milanon ja Cortinan 2026 talvikisoja. KOK pohtii olympiatilannetta myöhemmin.

Pohjoismaiset olympiakomiteat kannattavat edelleen Venäjän ja Valko-Venäjän täyssulkua. Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja uskoo Pohjoismaiden yhteisen kannanoton näkyvän KOK:n suosituksen ankarissa reunaehdoissa.

Kilpailuoikeuksia ei esimerkiksi voi palauttaa sotaa tukeville urheilijoille eikä Venäjän tai Valko-Venäjän puolustusvoimissa tai turvallisuusviranomaisten palveluksessa työskenteleville urheilijoille.

– Olemme muiden Pohjoismaiden kanssa tuoneet esille, että vielä ei ole aika ottaa venäläisiä ja valkovenäläisiä kansainväliseen urheiluun. Voi sanoa, että joku vaikutus sillä on ollut, sillä monet sanktiot pysyvät voimassa ja nyt yksittäisten urheilijoiden kilpailuoikeuksien palauttamisella on jopa yllättävän tiukat ehdot, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kommentoi KOK:n hallituksen linjausta.

KOK valvoo ehtoja

Venäjällä ei edelleenkään saa järjestää kansainvälisiä urheilutapahtumia. Maiden liput, kansallislaulut ja muut kansalliset tunnukset on kielletty urheilutapahtumissa ja myös kisojen katsomoissa, eikä maiden hallitusten edustajia saa kutsua eikä akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

KOK:n hallituksen kannanotosta voi myös päätellä, että ehtoja on tarkoitus valvoa tarkasti.

– Linjauksessa on pyritty varmistamaan, ettei tulisi väärinkäytöksiä, Susiluoto huomautti.

– Kisojen jälkeen voidaan esimerkiksi arvioida, onko kisoja tai tuloksia käytetty propagandatarkoituksiin. Jos ehtoja rikotaan, sanktiot ja sulku voidaan palauttaa uudestaan voimaan.

Vaikea tilanne lajiliitoille

Suurista lajiliitoista Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on linjannut, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voi toistaiseksi palata kansainväliseen kilpailutoimintaan edes ilman kansallistunnuksia.

KOK:n linjauksesta voi seurata epäyhtenäisiä käytäntöjä lajien välillä.

– Tilanne on vaikea kansainvälisille lajiliitoille ja myös urheilijoille, jos lajien välillä tehdään erilaisia ratkaisuja, Susiluoto vahvisti.

– Toivonkin, että suomalaiset urheilijat pystyisivät valmistautumaan rauhassa Pariisin olympialaisiin ja tulisivat kohdelluksi Suomessa yhdenvertaisesti.

Suomen Olympiakomitea seuraa tilannetta yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa.

– Meillä on Pohjoismaiden kesken jatkuva dialogi, Susiluoto kertoi.

-----

Juttua on korjattu kello 20.12: Toisin kuin aiemmassa uutisessa mainittiin, KOK ei suosittele venäläisten ja valkovenäläisten kilpailuoikeuksien palauttamista. KOK määritti kansainvälisille lajiliitoille ehdot, joilla lajiliitot voivat palauttaa kilpailuoikeudet.