Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ristomatti Hakola ikävöi kisakokemuksia – sairastelun lykkäämä kilpailukausi alkaa toden teolla Tampereen SM-kilpailuista

Arvokisakonkari Ristomatti Hakola on kiteyttänyt tavoitteensa kilpaurheilun ytimeen. Kaksi vuotta sitten maastohiihdon pariviestissä MM-hopean Joni Mäen kanssa saavuttanut Hakola on haaveillut viime kuukaudet vain tilaisuudesta kilpailla, kun sairastelu pakotti lykkäämään kauden alkua.

– Kilpailut ovat hiihdon suola. Sen takia tätä tehdään, Sotkamon Vuokatista puhelimeen tavoitettu Hakola kertoo STT:lle.

Hyvässä kunnossa kilpailemiseen liittyy vielä lisäkiihoke, voittaminen.

– Tätä tehdään, että voisi kilpailla ja laittaa toiset hullut järjestykseen, Hakola jatkaa mutta siistii hetken emmittyään lausuntoa.

– Siis laittaa tuloslistalla miehet järjestykseen.

Hakola on hiihtänyt alkukaudesta yhden viestikilpailun, jota hän luonnehtii "treenihiihdoksi", ja voitokkaan FIS-kilpailun Ristijärvellä joulukuun puolivälissä. Tampereen SM-kilpailuissa hän hiihtää pariviestin perjantaina ja perinteisen hiihtotavan sprintin sunnuntaina.

– Ei mitään tavoitetta. On tulosta tärkeämpää, että olen taas mukana kisoissa. Toivon vain, että kilpailuissa on niin hauskaa kuin kestävyysurheilutapahtumassa voi olla, Hakola kertoo mestaruuskisojen odotuksistaan.

Keho saa kuritusta

Hakola, 31, on kolunnut arvokisoja vuodesta 2015. Nyt hän jännittää Suomen mestaruuskisoja, vaikka hänellä on mestaruuksia sprintistä 50 kilometriin.

– Kilvanhiihto jännittää aina, mutta nyt tavallista enemmän. Ei ole tuntumaa kilvanhiihtoon. En oikeasti tiedä, mihin vire riittää, ja tuntuman puute pelottaa sprintissä vielä enemmän kuin normaalimatkalla.

Hakola tietää, että kilvanhiihdosta nautiskeluun sekoittuu Tampereella myös happamampia tunteita varsinkin sunnuntain sprintissä.

– Kestävyysurheilussa kilpailusuoritukseen kuuluu kipua ja pahaa oloa. Sprintissä rasitus iskee vielä paljon normaalimatkan kilpailua nopeammin. Laktaatti jysähtää kehoon kolmessa minuutissa, Hakola selittää jännityksen ja pelon sekaista odotusta.

– Sunnuntaista tulee aika laktaatintäyteinen päivä.

Hakolalla on perinteisen sprintistä Suomen mestaruus ja kolme muuta mitalia. Hän yrittää unohtaa ne Tampereen kisojen ajaksi.

– Olen ollut lajissa hyvä, joten mieli odottaa aina paljon pertsan sprintistä. Nyt joudun toppuuttelemaan niitä ajatuksia.

Lahden yhteislähtö houkuttelee

Hakola muistuttaa itselleen, että SM-kisat on tällä kertaa vain "hieno alku" hänen kaudelleen.

– Menen päivän kerrallaan ja mietin SM-kisojen jälkeen muita kisoja. Periaatteessa ihan sama mitä kisoja tulee, kunhan ohjelmassa vain olisi jotakin.

Muut maajoukkuehiihtäjät virittelevät SM-kisoista jatkuvalla kilpailuryppäällä kuntoaan kauden päätavoitteeseen eli helmi-maaliskuun vaihteessa järjestettäviin Planican MM-kisoihin. Hakola ajattelee jo maailmancupin viimeistä viikonloppua Salpausselän kisoissa Lahdessa.

– En ole ottanut MM-kisoista mitään paineita. Olen ihan sinut sen kanssa, jos yhdet kisat jää nyt väliin, Hakola vakuuttaa.

– Arvokisoissa pitäisi myös pärjätä, jos sinne lähtee 31-vuotiaana.

Hakola keskittyy lonkan kipeytymisen takia tällä erää vain perinteiseen hiihtotapaan ja lähinnä normaalimatkan kilpailuihin.

– Lahdessa hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla 20 kilometrin yhteislähtö, ja se sopisi minulle kuin nenä päähän, Hakola innostuu.

– Tykkään yhteislähdöistä. Olen yhteislähtöhiihtäjä enkä väliaikamies.

Lahden maailmancupissa hiihdetään perinteisen sprintti 25. maaliskuuta ja yhteislähtö 26. maaliskuuta.