Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomen yhdistetyn miehet saivat muistutuksen, että "maitohappo taltuttaa hullunkin"

Yhdistetyn hiihtäjä Eero Hirvonen ei peitellyt pettymystään Kuusamon Rukalla lauantaina hiihdetyn kymmenen kilometrin kilpailun jälkeen. Suurmäen jälkeen 18:ntena ollut Hirvonen pääsi kelpo asemista ladulle, mutta yritys tavoittaa kymmenen parhaan joukko päättyi hyytymiseen ja 15. sijaan.

– Tein vähän liikaa hommia kahdella ensimmäisellä kierroksella, mutta ei siinä ryhmässä kenelläkään muulla ollut menohaluja, ladulle ahnaasti lähtenyt suomalainen jutteli.

Sitten muusta joukosta löytyi yllättäen hiihtäjiä, ja koko ajan letkaa vetänyt Hirvonen putosi joukosta. Kärkikymmenikkö karkasi, eikä hän pystynyt toistamaan edes perjantain 12. sijaansa.

– Kolmannella kierroksella herrat iskivät hirvittävän kirin päälle. Minulta huonoa taktista pelinlukua, Hirvonen harmitteli.

Hän oli tyytyväinen siihen, että sai kahtena peräkkäisenä päivänä tasapainoiset suoritukset mäkiosuudella. Lauantaina mittamiehet löysivät jäljen alastulorinteestä 127 metrin kohdalta.

Perjantain viiden kilometrin kilpailua Hirvonen piti avaavana harjoituksena, mutta sen vaikutukset näkyivät lauantaina hyvässä ja pahassa.

– Se oli vasta kauden ensimmäinen kilpailu, ja meni yllättävän syvälle, hän myönsi edellispäivän kilpailun tuntuneen lopulta kehossa.

"Rata on vaarallinen ja ahdas"

Ilkka Herola tavoitti ladulla kärkeä minuutin, mutta 21. sija ei ole sitä, mitä MM-hopeamitalisti haluaa. Lähtökohdat Rukalle hän tiesi jo valmiiksi vaikeiksi, kun suurmäki on kymmenen vuoden yrityksistä huolimatta edelleen kesyttämättä.

– Täällä voi olla tyytyväinen tällaiseenkin tulokseen.

Sunnuntaina yhdistetyn miehet hiihtävät ensin kympin yhteislähtönä ja sitten hypätään kilpaa.

– Mielenkiintoinen kilpailumuoto, mutta tämä on väärä paikka sellaiselle kilpailulle. Rata on vaarallinen ja ahdas 50 hengen porukalle, Herola viittasi Rukan jyrkkiin, mutkaisiin ja vauhdikkaisiin hiihtoreitteihin.

– Samaa rinkiä kierretään neljä kertaa, eikä tule eroja. Tästä tulee jopa enemmän mäkikisa kuin viiden kilometrin kilpailu oli.

Myös Leevi Mutru haluaa välttää kolarit, joita 2,5 kilometrin lenkillä voi tulla.

– Fiksumpaa olisi hiihdättää väliaikalähdöllä. Saattaa paikat vähän kolista, kun koko sirkus ryntää samaan aikaan ladulle. Hiihtäminen voi olla stressaavaa. Pitää rauhoittaa oma hiihto ja olla tarkkana.

Mutru onnistui mäessä 128-metrisellään, lähti ladulle 23:ntena ja oli lopulta 27:s. Maailmancupin pikkupisteet miellyttivät, mutta mielessä oli enemmänkin.

– Tarjolla oli paljonkin pisteitä, mutta jalka ei riittänyt lopussa. Seinä tuli vastaan viimeisellä kierroksella. Asia on kylmästi niin, että maitohappo taltuttaa hullunkin. Ei vaan edennyt, kun kone oli täynnä happoa.

– Pisteille pääseminen oli toki hienoa asia. Tästä on hyvä jatkaa.

Norjan Jarl Magnus Riiber voitti 10,4 sekunnin erolla Saksan Julian Schmidiin. Norjan Jens Lurås Oftebro oli kolmas.