Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomen mäkimiehet ovat valmiit oikeaan talveen ja heittivät jo huumoria epäonnistuneesta kauden avausviikonlopusta

Suomen mäkihyppymaajoukkue tavoittelee Kuusamon Rukalta uutta ja edellistä yritystä terävämpää alkua maailmancupin kauteen. Kolme viikkoa sitten Puolan Wislassa Suomen kvartetista kukaan ei selvinnyt toiselle kierrokselle, ja vain Antti Aalto sekä debytantti Vilho Palosaari läpäisivät molempien kilpailujen karsinnat.

Rukalla olosuhteet ovat täysin erilaiset kuin Wislassa, jossa rännissä oli jäälatu ja alastulo tehtiin muoville kesäkilpailujen tavoin. Torstaina vaaramaisemat ja suorituspaikat olivat lumiset.

– En kuullut Wislassa yhdeltäkään urheilijalta positiivista siitä, että kausi alkoi noin aikaisin. Ei sitä oikein voi talviavaukseksi kutsua. Nyt ollaan talviavauksessa ja normaalissa aikataulussa. On saatu tehtyä välinetestaukset ja valmistautumiset. Wislassa kaikki oli vähän vaiheessa, Niko Kytösaho paalutti STT:lle.

Kytösaho karsiutui Wislan ensimmäisestä kilpailuista ja oli toisessa 33:s. Tuon jälkeen aika on kulunut harjoitellessa ja välineitä säätäessä.

– On tultu oikeaan talveen ja päästään starttaamaan talvikausi. Viimeiset treenit ovat menneet hyvin, ja siltä osin on hyvä lähteä aloittamaan kausi, hyväntuulinen urheilija jutteli.

"Alastulossa vain väri vaihtuu"

Puomilta jääladulle liukuminen ja telemarkien tekeminen muoveille on tuttua kesäkilpailuista ja harjoituksista. Wislan olosuhteet eivät missään tapauksessa olleet suomalaisille vieraat.

Ongelmissa olivat myös esimerkiksi saksalaiset, jotka ovat Karl Geigerin ja Markus Eisenbichlerin johdolla hallinneet maailman mäkiä muutamalla edellisellä kaudella.

Vahvasta puolalaisjoukosta Dawid Kubacki voitti molemmat kilpailut. Slovenian Anze Lanisek ja Norjan Halvor Egner Granerud ottivat kakkossijat ja Norjan Marius Lindvik ja Itävallan Stefan Kraft kolmannet sijat.

– Jotkut siellä pärjäsivät, Kytösaho muistutti.

– Fischerin sukset eivät kerenneet Wislan avaukseen vaan kaikki Fischerin ja BWT:n urheilijat vetivät kesäsuksilla. Viimeisen kesä-gp:n jälkeen vaihtui pukusäännöt, ja pukukehitys oli minulla kesken. Ne on saatu nyt hyvälle mallille.

Suomen maajoukkuemiehet ovat harjoitelleet Rovaniemellä, mutta Kytösahon mukaan lumihyppyjen määrä ei ole ratkaiseva.

– En näe, että lumihypyillä on paljon merkitystä, koska jääladulta on päästy hyppäämään muoville. Ylämäki on tärkein. Alastulossa vain väri vaihtuu.

Myös Eetu Nousiaisen mukaan Wislan olosuhteet olivat tutut, joten niillä heikkoa menestystä ei voi selitellä.

– Loppupeleissä suurin osa harjoituksista hypätään muovialastuloon. Osassa paikoissa Suomessakin pystyy kesällä hyppäämään jääladulta. Wislan lumitilanne ja ajankohta huomioiden tuo oli järkevin ratkaisu. Ei sitä lunta sinne kannata tehdä, koska se on pientä marmorikuulaa ja enemmänkin vaarallinen, hän muistutti.

Nousiainen vältti kastumisen

Nousiainen kertoi STT:lle jo kuukausi sitten, että käy hyppäämässä Wislassa ja jatkaa sitten kauteen valmistautumista ikään kuin avaus olisi Rukalla. Wislassa hän karsiutui ensimmäisestä kilpailusta ja oli toisessa 35:s.

– Wisla oli kokeilureissu ja katsaus, onko tullut uusia viritelmiä varusteisiin, hän palasi aiheeseen torstaina.

– Alun perinkin täältä oli tarkoitus avata kausi kunnolla.

Nyt huonoille sijoituksille pystyi jo naureskelemaan.

– Jälkiviisaana se oli taktinen veto. Eipähän tarvinnut pilata pukuja lauantain vesisateessa, Nousiainen mainitsi kilpailupäivän sään.

– Sunnuntain karsinnassa tuli oman tason hyppy. Ei mikään hirmuloikka. Kisassa tuli pienen pieni virhe ja lähti kymmenen metriä pois. Loppujen lopuksi jäi positiivinen fiilis.

Aalto on luottavaisin mielin

Aalto oli 46:s ja 32:s, Palosaari 49:s ja 46:s, joten parannettavaa riittää, vaikka he sentään läpäisivät Wislassa molemmat karsinnat.

– Viimeisimmät hypyt ovat olleet aika hyviä, mutta on vaikea sanoa, mihin ne riittävät. Hyppääminen on tuntunut hyvältä, ja voin lähteä sikäli luottavaisin mielin kilpailuihin, Aalto paalutti.

– Lumihyppyjä on kertynyt aika hyvin. Varmasti enemmän kuin muilla joukkueilla.

Haastatteluhetkellä suurmäen alastulorinteeseen laskeutui tasaisin väliajoin yhdistetyn miehiä, jotka harjoittelivat ja valmistautuivat varakilpailuunsa lumisissa olosuhteissa.

Onko tämä sitä oikeaa mäkihyppyä, kun olosuhteet ovat tällaiset?

– Onhan tämä paljon hienompi ja puitteet paljon paremmat, vaikka laji on sama, Aalto sanoi.

Mäkimiehet hyppäävät perjantai-iltana karsinnan. Ensimmäinen kilpailu on lauantaiaamuna kymmeneltä. Sunnuntaiaamuna hypätään karsinta jo kello 8.30 ja perään toinen kilpailu.

– Ei aamukisoja liikaa ole. Planican finaalit ovat ainoa kilpailu maailmancupin kaudessa, kun pitää herätä kisaa varten. On se erikoinen alkamisaika, mutta luulen sen olevan minulle hyvä. Pääsee heti aamusta asiaan, eikä tarvitse odotella ja katsella koko päivää muita kisoja, Kytösaho paalutti.