Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimusraportti: Yhdysvaltain naisten jalkapalloliigassa vallitsee "systemaattinen" seksuaalisen häirinnän kulttuuri

Maanantaina julkaistun tutkimusraportin mukaan Yhdysvaltain naisten jalkapallossa vallitsee "systemaattinen" sanallisen ja henkisen väkivallan sekä seksuaalisen häirinnän kulttuuri. Yhdysvaltain entisen oikeusministerin Sally Yatesin suorittamassa riippumattomassa tutkinnassa haastateltiin yli kahtasataa maan naisten jalkapalloliigan (NWSL) pelaajaa, joista moni pelaa myös Yhdysvaltain maajoukkueissa.

Raportin mukaan pelaajien kokema seksuaalinen häirintä ilmeni muun muassa kommentointina, lähentely-yrityksinä ja pakottamisena sukupuoliyhdyntään.

– Tutkimuksemme on paljastanut liigan, jossa sanallisesta ja henkisestä väkivallasta sekä seksuaalisista häirinnästä on tullut systemaattista, ja se kattaa useita joukkueita, valmentajia ja uhreja, Yates kirjoitti 172-sivuisen raportin yhteenvedossa.

– Väärinkäyttö NWSL:ssä juontaa juurensa syvemmälle naisten jalkapallokulttuuriin, joka normalisoi sanallisesti loukkaavan valmennuksen ja hämärtää valmentajien ja pelaajien väliset rajat.

"Tulokset ovat sydäntäsärkeviä"

Tutkimus käynnistettiin vuosi sitten Yhdysvaltain jalkapalloliiton (USSF) pyynnöstä, kun useat pelaajat syyttivät NWSL:ssä toiminutta brittivalmentaja Paul Rileyä useista seksuaalisen häirinnän tapauksista.

Tutkimuksen mukaan NWSL:n joukkueet, liigan toimihenkilöt ja USSF ovat jättäneet toistuvasti reagoimatta pelaajien häirintäilmoituksiin ja -todisteisiin. Raportissa kerrotaan, että tahot eivät ole myöskään tehneet riittävästi toimenpiteitä häirinnän ehkäisemiseksi.

– Tämän tutkimuksen tulokset ovat sydäntäsärkeviä ja syvästi huolestuttavia. Kuvattu väärinkäyttö on anteeksiantamatonta, eikä sillä ole mitään sijaa millään kentällä, harjoituskeskuksessa tai työpaikalla, vuodesta 2020 USSF:n puheenjohtajana toiminut Cindy Parlow Cone sanoi.

– US Soccer on täysin sitoutunut tekemään kaikkensa varmistaakseen, että kaikilla pelaajilla on kaikilla tasoilla turvallinen ja kunnioittava paikka oppia, kasvaa ja kilpailla, ex-maajoukkuepelaaja Parlow Cone jatkoi.