Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

FIS:n pääsihteerin myönteiset Venäjä-kommentit herättävät ihmetystä Pohjoismaiden hiihtoliitoissa

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pääsihteeri Michel Vion olisi lähitulevaisuudessa valmis ottamaan venäläisurheilijat takaisin hiihtolajien pariin, mutta ranskalaisen kanta on herättänyt Pohjoismaiden lajiliitoissa suurta vastustusta. Vion puhui aiemmin tällä viikolla venäläisurheilijoiden puolesta Planicassa, joka järjestää ensi helmikuussa hiihdon MM-kisat.

– Näyttää siltä, että KOK (Kansainvälinen olympiakomitea) ja puheenjohtaja Thomas Bach, joka tapaa nyt eri liittoja kesä- ja talviurheilussa, ovat alkaneet miettiä oven avaamista (venäläisille) enemmän tai vähemmän, Vion sanoi ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan.

– Urheilun pitäisi olla irti politiikasta. Kestää ainakin muutaman viikon, luultavasti kuukausia, ennen kuin siitä (venäläisten paluusta urheilukentille) tulee realismia. Mutta näyttää siltä, että venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät takaisin urheiluun jo tänä talvena.

Suomen hiihtoliitto julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se tyrmäsi venäläisurheilijoiden osallistumisen hiihtolajien kansainväliseen kilpailutoimintaan. Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi kertoi STT:lle olleensa yllättynyt Vionin kommenteista.

– Urheilu on osa tätä yhteiskuntaa. Niin kauan kuin sotatoimet (Ukrainassa) jatkuvat, olen erittäin tiukasti sitä mieltä, että venäläisillä urheilijoilla ei pitäisi olla asiaa kilpailuihin tällaisen tilanteen vallitessa. Paljon pitää tapahtua, että näkemykseni muuttuisi, Haapasalmi sanoi.

"Ajattelemme täysin päinvastoin"

Myös Ruotsista ja Norjasta tuli vastustusta Vionille.

– Ajattelemme täysin päinvastoin kuin hän. Emme ymmärrä, miksi hän tekee tälläisen ulostulon juuri nyt. Mikään näinä päivinä ei viittaa siihen, että sota (Ukrainassa) olisi hiipumassa, Ruotsin hiihtoliiton puheenjohtaja Karin Mattsson kommentoi TT:lle.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS käsittelee venäläisurheilijoiden asemaa lokakuun loppupuolella.

Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä suljettiin suurelta osin kansainvälisen urheilun ulkopuolelle, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan. Viime päivinä keskustelu venäläisurheilijoiden paluusta on kiihtynyt eri lajeissa kuten jääkiekossa, jossa NHL-pomo Bill Daly on esittänyt venäläiskiekkoilijoiden osallistumista vuoden 2024 World Cup -turnaukseen.