Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekkoliiga siirtyy Kati Kivimäen komennossa ammattimaiseen tuomariaikaan – Liigassa seitsemän päätoimista erotuomaria

Kotimainen jääkiekkoliiga on saanut tänä vuonna uuden toimitusjohtajan, ja Kati Kivimäen nimityksen myötä Liigassa tapahtuu muitakin myönteisiä asioita.

Kivimäki seuraa toimitusjohtajan tehtävässä Liigaa vuodesta 2016 johtanutta Riku Kallioniemeä. Kivimäen johdolla Liiga ottaa aimo askeleita eteenpäin.

Liiga siirtyy seitsemän tuomarin voimin täysammattimaiseen erotuomarijärjestelmään. Kiireisimmät tuomarit ovat aiemminkin tienanneet viime vuosien keulakuvanaan Jari Levosen johdolla hyvin rahaa, mutta nyt työ on sopimuspohjaista, eikä keikkamuotoista.

– Ei raha tee kenestäkään sen parempaa erotuomaria, mutta kyllä tämä on meidän ammattikunnalle tervetullut muutos, pitkän linjan kiekkoerotuomari Antti Boman kertoo.

Tulojen epävarmuus on yksi syistä, miksi lajista riippumatta tuomarointiin voi olla vaikeaa sitoutua. Uuden järjestelmän on määrä tuoda apua tähän.

Bomanin ohella kuusi ensi kauden päätoimisina tuomareina aloittavia ovat Riku Brander, Mikko Kaukokari, Joonas Kova, Aleksi Rantala, Anssi Salonen ja Kristian Vikman.

Bisnesammattilainen

Lohjalaislähtöinen, 49-vuotias Kivimäki on vuonna 1975 perustetun SM-liigan ensimmäinen naistoimitusjohtaja. Hän on viimeksi luotsannut menestyksekkäästi Helsingin Pasilan kauppakeskus Triplaa. Varsinaista urheilutaustaa Kivimäellä ei ole, mutta tuskin se bisneksen teossa on rasite.

– Liiga on pärjännyt hyvin. Minulla on kaupallinen tausta. Ehkä voin tuoda viestintään uusia asioita ja toimia kaikkien 15 liigaseuran asialla. Tässä tehtävässä yhdistyy asiakaskeskeisyys, Kivimäki sanoo.

Viisitoista liigaseuraa on kotimaiseen pääsarjaan eurooppalaisessa vertailussa melko suuri määrä. Se voi painottua seurojen laadun kustannuksella.

Painetta liigaseurojen lukumäärän kasvattamiseen on, sillä venäläisvetoisen KHL:n hyllyttänyt Jokerit ja juniorityöllään loistava Kiekko-Espoo haikailevat takaisin kotimaiseen pääsarjaan.

Liiga ilmoitti viime hiljattain, ettei se ota lainkaan lisenssihakemuksia vastaan kaudeksi 2023–24. Näin kotimaiseen pääsarjaan kovasti janotun Jokerien paluu Liigaan lykkääntyy.

– Oli positiivista, että Liiga otti aikalisän ja rauhoitti tilanteen, Kivimäki muotoilee.

– Ymmärrän varsinkin Jokeri-fanien tuskan. Jokerit on niin vahva brändi. Mutta meidän pitää ajatella Liigan tulevaisuutta isommassa kuvassa, kuin että kasvaako se yhdellä tai kahdella joukkueella, hän kertoo.

Asiakkaiden asialla

Kivimäki kertoo jakavansa lukuisten suomalaisfanien tavoin rakkauden Suomen ykköslajia jääkiekkoa kohtaan.

– Olen innostunut tästä positiosta. Minulla on suuri rakkaus lajiin, mutta näen tehtäväni ennen kaikkea ammatillisena asiana suuren lajin äärellä. Yhdessä tätä johdetaan. Haluan olla kehittämässä kaikkien nykyisten 15 liigaseuran brändiä. Kaikki 15 seuraa pitää saada toimimaan yhdessä, hän huomauttaa.

Häntä kannustaa tehtävässään kunnianhimo.

– On aika laittaa laittaa kotimainen jääkiekkoilu uudelle kehityspolulle, Kivimäki evästää.