Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa piipahtanut Stephen Feeney on takonut tulosta snookerin maailmanmestarien kanssa – "Olen ollut tavattoman onnekas"

Stuart Bingham 2015, Mark Williams 2018 ja Ronnie O'Sullivan 2020. Snookerin kolmea viimeaikaista maailmanmestaria yhdistää yksi mies, englantilaisvalmentaja Stephen Feeney, joka kävi heinäkuun lopulla opastamassa suomalaisia snookertaitajia parempiin tuloksiin.

Espoossa Keran urheilukeskuksessa snookerkursseja pelaajille ja valmentajille vetänyt Feeney on erikoistunut tarkkuuslajeihin, snookerin lisäksi tarkemmin darts-tikanheittoon sekä golfiin. Feeneyn 1990-luvun lopulla perustama yritys SightRight on niittänyt menestystä lajien parissa, mutta parhaiten englantilaisvalmentaja tunnetaan snookerista.

– Olin 1990-luvulla amatööripelaaja ja halusin voittaa Norwich Openin, se olisi ollut iso palkinto. Minulla oli ongelmia pelini kanssa, ja uskon, että se johtui heikosta havainnointikyvystäni ja lyöntien kohdistamisesta. Valmentajan mukaan kaikki oli kuitenkin kunnossa, Feeney taustoittaa.

Tähtääminen keskiössä

Feeneyn mukaan snookervalmennus oli 1990-luvulla vielä lapsenkengissä verrattuna nykypäivään.

– SightRightiin liittyi tietty ajattelutavan muutos. Valmennuksessani keskeisintä on auttaa pelaajia näkemään suorat lyöntilinjat, ottamaan suoran ja vakaan asennon ja hallitsemaan lyöntipalloa. Kun nämä asiat toteuttaa, pelaaja pystyy tähtäämään oikeaoppisesti, ja esimerkiksi lyöntitekniikkaa voi sen jälkeen muokata helposti, Feeney sanoo.

– Jos pelaaja on hieman väärässä asennossa ja katse väärässä kohdassa, pelaaminen voi murtua täysin.

Feeneyn valmennusopit kiinnostavat ympäri maailmaa. Syksyllä englantilainen on menossa valmentamaan Intiaan, ja suunnitelmia on myös Kiinaan, joka on suurin Britannian ulkopuolinen snookermahti.

Konkarit saivat piristysruiskeen

Englantilaispelaaja Bingham nousi Feeneyn valmennuksessa ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa. Snookerin legendaarista 1975-syntyneiden ikäluokkaa edustavat Williams ja O'Sullivan saivat valmentajalta puolestaan piristysruiskeen omille urilleen.

Williamsille vuoden 2018 MM-voitto oli uran kolmas ja ensimmäinen sitten vuoden 2003. Lajin suurimmalle tähdelle O'Sullivanille vuoden 2020 MM-titteli oli uran kuudes, mutta pokaaliton MM-putki oli venynyt hänelläkin jo pitkäksi.

O'Sullivanin viime kevään seitsemännessä maailmanmestaruudessa Feeney ei ollut enää aktiivisesti mukana.

– Teimme Ronnien kanssa 2018 suunnitelman, jossa tavoitteena oli voittaa kolme maailmanmestaruutta viiteen vuoteen. Nyt hän on voittanut kaksi.

Williams, maailmanmestari Shaun Murphy sekä seitsenkertainen MM-voittaja, lajin pariin palannut snookersuuruus Stephen Hendry ovat SightRightin urheilijalähettiläitä. Muita Feeneyn valmennettavia ovat muun muassa David Gilbert ja Martin Gould.

– Valmennusjaksot vaihtelevat eri pelaajien kanssa, sanoisin noin vuodesta viiteen vuoteen. Olen ollut tavattoman onnekas päästessäni valmentamaan Ronnien ja Stephenin kaltaisia pelaajia, se on uskomaton etuoikeus. Mark Williams, hän on myös uskomaton kaveri, Feeney hehkuttaa.

"Hän voisi olla yhä kiertueella"

Voisiko Suomesta vielä nousta ammattilaisia snookerin kivenkovalle maailmankiertueelle? Feeneyn mielestä Suomen pitkäaikainen snookerkärki Robin Hull oli kelpo pelaaja lajin armottomalla kärkikiertueella, mutta viime vuosina Hull on ottanut etäisyyttä lajin huipputasoon.

– Uskon, että jos hän olisi tullut valmennukseeni, hän voisi olla yhä kiertueella, Feeney naurahtaa.

– Meillä on täällä (kursseilla) joitain erittäin taitavia pelaajia. Suomeen tarvitaan selkeä valmennusohjelma, jolla voidaan auttaa uusia kykyjä ja kehittää heitä. Siten voimme nähdä myös suomalaisia snookerpelaajia maailmankiertueella, Feeney painottaa.