Uefan jalkapallopomo puolusteli naisten EM-jalkapallon stadionvalintoja – pienimmälle kisanäyttämölle mahtuu alle 5 000 katsojaa

Jalkapallon arvokisahuuma valtaa jälleen Englannin, kun naisten EM-turnaus pyörähtää käyntiin ensi keskiviikkona Manchesterin maineikkaalla Old Traffordin stadionilla. Euroopan jalkapalloliitto Uefa odottaa Englannin ja Itävallan väliseen avausotteluun sekä Lontoon Wembleyllä pelattavaan loppuotteluun ennätyksellisiä yleisömassoja, mutta turnauksen muut 29 ottelua pelataan selvästi pienemmillä stadioneilla.

Kisojen pienin stadion on turnauksessa 4 400 katsojaa vetävä Manchester Cityn akatemiastadion, jossa pelataan kolme D-lohkon ottelua. Lohkossa pelaavan Islannin keskikenttäpelaaja Sara Björk Gunnarsdottir kutsui stadionvalintaa aikaisemmin "noloksi" ja "epäkunnioittavaksi".

Leighissä sijaitseva stadion ei ole juurikaan suurempi, sillä paikalle mahtuu kisoissa 7 800 katsojaa. Stadionilla pelataan kolme lohkopeliä ja puolivälieräottelu.

Suomi pelaa lohkopelinsä huomattavasti suuremmalla, Milton Keynesissä sijaitsevalla 30 500-paikkaisella stadionilla. Myös Sheffieldissä, Southamptonissa ja Brightonissa sijaitsevat stadionit vetävät runsaat 30 000 katsojaa.

"Emme voi unohtaa realiteetteja"

Uefan naisten jalkapallosta vastaava johtaja Nadine Kessler kertoi keskiviikkona, että kisajärjestäjät ovat pyrkineet saavuttamaan stadionvalinnoillaan parhaan mahdollisen EM-tunnelman. Englannin EM-turnaukseen on myyty yhteensä lähes puoli miljoonaa lippua, mikä on jo yli kaksi kertaa enemmän kuin Hollannissa pelatussa edellisessä turnauksessa 2017.

– Vaikka pyrimme aina kunnianhimoisiin asioihin, emme voi myöskään unohtaa realiteetteja. Viittaan sillä menneisyyteen. Edellisessä naisten EM-turnauksessamme otteluissa oli keskimäärin 5 000 katsojaa, jos Hollannin otteluita ei lasketa, Saksan maajoukkueessa EM-kultaa 2013 voittanut Kessler sanoi.

– Odotukseni turnaukseen ovat erittäin korkeat. Uskon, että kentällä ero vuoden 2017 kisoihin on silmiinpistävä, Kessler viittasi naisten jalkapallon pelilliseen kehitykseen.

Kesän EM-kisoihin on myynnissä vielä reilut 200 000 lippua. Turnaus piti järjestää jo viime vuonna, mutta koronapandemia lykkäsi tapahtumaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat