PGA antoi porttikiellon saudirahoitteisen LIV-golfkiertueen pelaajille

Golfin PGA-ammattilaiskiertueen komissaari Jay Monahan ilmoitti torstaina, etteivät uuden, saudirahoitteisen LIV-kiertueen pelaajat voi jatkossa osallistua PGA:n kilpailuihin.

Torstaina Lontoon laitamilla alkaneeseen LIV-kiertueen avausturnaukseen ilmoittautui 17 PGA-kiertueella nähtyä pelaajaa. Heistä kuuluisimpia ovat arvoturnausvoittajat Phil Mickelson ja Dustin Johnson, joka ilmoitti tiistaina luopuneensa PGA:n jäsenyydestä.

Monahan lähetti viestinsä suoraan PGA:n pelaajille. Hän varoitti, että liittyminen uudelle kiertueelle johtaisi samoihin sulkutoimenpiteisiin.

– Nämä pelaajat ovat tehneet valintansa omista taloudellisista syistään. He eivät voi vaatia samoja PGA:n jäsenetuja, mahdollisuuksia ja näkyvyyttä kuin te. Sellainen odotus olisi epäkunnioittavaa teitä, fanejamme ja kumppaneitamme kohtaan, Monahan sanoi ja korosti PGA:n olevan valmistautunut epävarmuuden aikaan.

LIV-kiertueen avausturnauksen palkintopotti on golfhistorian suurin, 25 miljoonaa dollaria eli vajaat 23,5 miljoonaa euroa. Kiertueen mukaan PGA:n päätös murentaa kansainvälisen golfin asemaa.

– PGA:n tämänpäiväinen ilmoitus on kostonhimoinen ja syventää kuilua kiertueen ja sen jäsenten välillä, LIV kertoi tiedotteessaan.

LIV-avauskilpailun muita nimekkäitä pelaajia ovat muun muassa Sergio Garcia, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen ja Graeme McDowell. Uudella kiertueella pelataan tänä vuonna kaikkiaan kahdeksan kilpailua.

PGA:n sulkupäätös ei ulotu golfin arvoturnauksiin, sillä niillä on omat järjestäjätahonsa. Yhdysvaltain golfliitto antoi tiistaina LIV-pelaajille luvan osallistua ensi viikolla järjestettävään US Openin major-turnaukseen.

"Perintöä ei voi ostaa tai myydä"

Monahan kohotti PGA:n asemaa vedoten kiertueen mittaviin perinteisiin. Komissaari korosti, että kiertueen johdossa on valmistauduttu epävarmaan aikaan.

– Huippukentät, sponsorisopimukset ja tv-sopimukset ovat osa kiertueemme DNA:ta, ja sitä rakensivat Jack Nicklausin ja Arnold Palmerin kaltaiset pelaajat. Tiger Woods ja lukemattomat muut edistivät sitä. Tällaista kollektiivista perintöä ei voi ostaa tai myydä, Monahan sanoi.

Monahan piikitteli LIV-golfia myös kiertueen ylettömistä rahapoteista. LIV-kiertueen avauskilpailussa viimeiselle sijalle jäävä pelaaja kuittaa itselleen 120 000 dollaria, mutta PGA-kisoissa cut-rajan alapuolelle jäävät pelaajat eivät saa palkintopotista murustakaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat