Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Mixu Paatelainen palaa liigavalmentajaksi muistojen keskelle – HIFK ja Haka yhdistävät Paatelaisten jalkapallosukua

Kotimaiseen jalkapalloliigaan valmennustehtäviin lähes 15 vuoden tauon jälkeen palaava Mixu Paatelainen ei olisi voinut ajoittaa paluupäiväänsä ensi perjantaita osuvammin.

Liigan otteluohjelmassa on tuolloin Haka–HIFK, jossa Paatelainen debytoi vierasjoukkueen päävalmentajana. Mika-Matti Paatelainen debytoi puolestaan pelaajana SM-sarjassa valkeakoskelaisessa Hakassa 1985.

Mixu Paatelaisen isä, maajoukkuehyökkääjä Matti "Roto" Paatelainen edusti pelivuosinaan niin HIFK:ta kuin Hakaakin.

– Odotan mielenkiinnolla Hakan kohtaamista. Siellä on päävalmentajana tehnyt hyvää työtä pelaajavuosiltani tuttu Teemu Tainio. Haka on saanut liigakauteen hyvän alun, TPS:ää liigassa 2007–08 luotsannut Mixu Paatelainen kehuu kaksi ottelua kolmesta voittanutta Hakaa.

Arkipäivän realismia

HIFK:n startti on ollut Hakaa nihkeämpi. HIFK on naarannut kolmesta ottelustaan yhden tasapelipisteen. Pakkaa sekoitti portugalilaisvalmentaja Bernardo Tavaresin äkkilähtö Indonesiaan liigakauden alussa.

Pääsiäisenä Lahti kävi hakemassa 3–0-vierasvoiton Helsingistä. Paatelainen ehtii vetää ennen Haka-peliä joukkueelleen kahdet harjoitukset.

– Näkemällä pelejä opin lisää joukkueesta. HIFK:ssa on hyviä pelaajia. Minulle on kerrottu, ettei meillä ole nyt mahdollisuuksia hankkia uusia pelaajia, ja olen hyväksynyt tilanteen, Paatelainen sanoo.

Kohta 17 vuotta valmentajana toimineella Paatelaisella ei ole harhakuvia HIFK:n iskukyvystä. Helsingin paikalliskohtaamiset HJK:ta vastaan ovat elämää suurempia derbyjä, mutta Paatelainen ei haihattele uhittelemalla suoralta kädeltä haastavansa kotimaista jalkapalloa iät ajat hallinnutta HJK:ta.

– Pidämme jalat maassa, emmekä rakentele pilvilinnoja. Kun kehitämme pelaajia, tulee parempia suorituksia ja parempia tuloksia, Paatelainen ynnää.

Hänen sopimuksensa HIFK:n kanssa on muotoa 2+1 vuotta.

Aasian-eksotiikkaa

Paatelainen katosi täkäläisestä valmentajatutkasta, kun hänen pestinsä Suomen maajoukkueen päävalmentajana päättyi 2010-luvun puolivälissä. Sen jälkeen hänelle on kertynyt kokemusta jo pelaajana tutussa Skotlannissa ja Thaimaassa seuravalmentajana sekä pikapesti Latvian ja kahden ja puolen vuoden päävalmentajuus Hongkongin maajoukkueessa.

– Hongkongin suuruuden aika jalkapallossa oli 1960- ja 70-luvulla, jolloin maajoukkue voitti Japanin ja Kiinan. Valitettavasti kehitys ei ole jatkunut, vaan on ollut huonompia aikoja, Paatelainen kertoo.

Hänen pestinsä Huuhkajissa päättyi 2015 hivenen kitkerissä tunnelmissa. Media otti "joulukuusi"-pelaajaryhmityksen maajoukkueessa lanseeranneen Paatelaisen hampaisiinsa, kun menestys ei ollut toivotunlaista.

Menneet ovat Paatelaisen mukaan menneitä.

– On kahdenlaisia valmentajia: niitä jotka ovat saaneet potkut, ja niitä, jotka ovat saamassa. Valmentajalla pitää olla niin paksu nahka, että hän handlaa tilanteet.