Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani taklaa täydellä vauhdilla Olympiakomitean tavan käsitellä Mika Lehtimäen häirintätapaus. Lehtimäki sai toiminnastaan varoituksen, mutta asia käsiteltiin vain toimitusjohtajan ja puheenjohtajan kesken. Myöhemmin siitä kerrottiin varapuheenjohtajille.
Osa Olympiakomitean hallituksen jäsenistä sai tietää syksyn tapahtumista vasta, kun Lehtimäen työsopimusta oli Pekingin olympialaisten jälkeen jatkettu vuoteen 2024 ja asia räjähti julkisuuteen Ylen uutisoimana viime torstaina.
– Lehtimäen tapauksen käsittely ruumiillistaa suomalaisen urheilujohtamisen tunkkaisuutta, kuppikuntaisuutta ja läpinäkyvyyden puutetta, Itani tiivisti Olympiakomitean menettelyn keskiviikkona STT:lle.
– Mielestäni hallituksen kesken pitää ehdottomasti olla luottamus ja keskusteluyhteys kaikista keskeisistä asioista. "Sisäpiirikaupoista" pitäisi päästä eroon urheilun yhteisen edun nimissä.
Urheilu kaipaa ravistelua
Päätöksenteon läpinäkyvyys, avoimuus, urheilun johtopaikkojen nopeampi rotaatio sekä urheilujohdon sukupuolikiintiöt ja päätöksentekijöiden erilaiset taustat ovat eettisten sääntöjen ja väärinkäytösten käsittelyprosessien lisäksi tekijöitä, joiden avulla väärinkäytöksiä voi ehkäistä.
Avoimuuden ja läpinäkyvyyden näkökulmasta Itani pitää Lehtimäen tapauksen nostattamaa kohua hyvänä.
– Olen todella ylpeä naisista, jotka ovat uskaltaneet tuoda esiin heihin kohdistuvia väärinkäytöksiä, vaikka vastuun kertoa ei tulisi olla häirinnän uhreilla itsellään, Itani kertoi.
– Uskon ja toivon, että tämä hyödynnetään Olympiakomiteassa, lajiliitoissa ja muualla urheiluyhteisössä, jotta vastaavat tapaukset saadaan esiin. Lyhyellä tähtäimellä tämä on urheilun maineelle haitallista, mutta pitkällä tähtäimellä ehdottoman välttämätöntä. On koko urheiluyhteisön kannalta tärkeää, että väärinkäytöksistä puhutaan.
Olympiakomitea kuitenkin pyrki rajaamaan tapahtumat ylimmän johdon tietoon.
– Se on ehdottoman harmillinen ja huonon hallintotavan mukainen toimintatapa, Itani arvioi.
– Minulta on kyselty, miksen ole pyrkinyt Olympiakomitean hallitukseen. Voin siihen todeta, että en pidä vanhanaikaisesta johtamisesta ja tämä tapaus demonstroi juuri sitä.
Muutokset ja kehitys vaativat joskus ankaria toimia.
– Pitää muuttaa toimintatapoja, mutta joskus se edellyttää myös sitä, että väki vaihtuu, Itani totesi.
Eri näkökulmat ja rotaatio
Itanin mielestä urheilun johtopaikoilla tarvitaan yhtä perusteellinen tuuletus kuin muualla yhteiskunnassa. Urheilu on jäänyt kehityksestä.
Urheiluliitto otti keväällä 2019 käyttöön sukupuolikiintiöt hallituksessa, puheenjohtajistossa, liittovaltuustossa ja liittovaltuuston puheenjohtajistossa.
– Eritaustaiset päätöksentekijät pystyvät tekemään parempia päätöksiä oli kyse sitten sukupuolesta, sukupolvesta tai vaikka sosiaalisesta taustasta, Itani jatkoi.
– Urheilun johtopaikoilla tarvittaisiin myös nopeampaa rotaatiota. Sen takia ilmoitin jo ennen kuin minut valittiin toiselle puheenjohtajakaudelle, etten aio hakea kolmatta kautta. Valta ei saisi olla pienissä piireissä liian pitkään.