Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saga Vanninen ottelee vakuuttavassa kultatahdissa nuorten EM-yleisurheilussa

Suomalaisen yleisurheilun monilahjakkuus Saga Vanninen on matkalla kohti alle 20-vuotiaiden seitsenottelun Euroopan mestaruutta. Vanninen kerrytti Tallinnassa järjestettävien nuorten EM-kisojen avauspäivänä pistepottiaan 3 751 pisteen verran ja johtaa toisena olevaa Hollannin Sofie Dokteria 178 pisteellä.

Vanninen, 18, on avauspäivän jälkeen yli 6 000 pisteen tahdissa ja 60 pistettä edellä alle 20-vuotiaiden SE-sarjaansa (5 861).

– Keväällä oli yksi hyvä treenijakso, mutta nyt ei ole oikein päässyt juoksemaan, joten siihen nähden ihan hyvin, takareisivaivasta kärsinyt Vanninen arvioi avauspäivää Urheiluliiton verkkosivuilla .

Vanninen aloitti ottelunsa 100 metrin aitojen ennätyksellään 13,55. Aiempi ennätys koheni roimasti 0,20 sekuntia. Korkeudessa ottelija jäi tuloksella 178 sentin päähän ennätyksestään.

Kuulantyönnössä Vanninen vei voiton yli kahden metrin erolla seuraavaan kilpailijaan, kun suomalainen pukkasi ennätyksensä 14,90. Päivän päättäneellä 200 metrillä Vanninen kellotti ajan 24,85, joka kalpenee vain kaksi sadasosaa ottelijan ennätystulokselle.

– Korkeus ja kuula olivat nyt helpot lajit. Nuo kaksi muuta eivät olleet niin kivoja, Vanninen viittasi vaivaan takareidessä.

Myös Suomen Neea Käyhkö aloitti ottelun mallikkaasti ja on avauspäivän jälkeen kahdeksantena pistein 3 288. Käyhkö aitoi 100 metriä vastatuuleen 14,31, ylitti korkeushypyssä 175, työnsi kuulaa 11,15 ja juoksi kakkosen aikaan 25,61.

Kaikki neljä tulosta olivat parempia kuin Käyhkön ennätyssarjassa.

Korkealaakso kärjessä estejuoksussa

Suomen juoksijanuoret etenivät hyvällä prosentilla pidempien matkojen loppukilpailuihin. Miesten 1 500 metrillä Santtu Heikkinen väläytti kirivoimaansa ja selvisi viimeisenä juoksijana 12 urheilijan finaaliin.

Heikkinen kiristi matkan alkuerän aikaan 3.50,96 ja sijoittui erässä neljänneksi. Hollantilainen Noah Baltus jäi suomalaisesta 0,01 sekuntia.

– Tarkoitus oli ottaa sisäkaarteesta paikka, katsella alku rauhassa ja iskeä sitten lopussa kaikki peliin, Lempäälän Kisaa edustava Heikkinen selvitti Urheiluliiton verkkosivuilla .

Heikkinen on EM-tilastossa kahdeksantena. Finaali juostaan lauantaina.

Naisten 3 000 metrin esteissä Moona Korkealaakso ja Venla Saari lunastivat paikat finaaliin. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Korkealaakso kellotti ennätyksensä ja alkuerien neljänneksi kovimman ajan 10.23,02.

Espanjan Marta Serrano oli alkuerien nopein vain reilun sekunnin Korkealaaksoa nopeammalla ajalla 10.21,76.

– Tuossa juoksussa huomasi, että esteiden ylitykseen on tullut varmuutta. Finaaliin lähden avoimin mielin. Olisihan se kiva juosta ennätys, jos tulee vauhtijuoksu, Korkealaakso ennakoi lauantain finaalia.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Saari juoksi ajan 10.34,23. Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine karsiutui.

Naisten 3 000 metrillä Ilona Mononen juoksi vaivatta finaaliin, johon hän lähtee EM-tilaston toiseksi parhaalla ajalla. Mononen oli alkuerässään kolmas ajalla 9.37,47 ja koko erävaiheen kahdeksanneksi paras.

Pikajuoksukolmikko ylsi välieriin

100 metrillä Eino Vuoren, Arttu Peltolan ja Johanna Kylmäsen oli tyytyminen välieräpaikkoihin. Hämeenlinnan Tarmon Vuori ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Peltola kirmasivat miesten välierässä ajat 10,66 ja 10,67, kun finaaliin olisi vaadittu aika 10,46.

Vuori oli välierien 18:s ja Peltola 21:s.

Raision Kuulaa edustava Kylmänen jäi ajalla 11,74 sadasosan päähän ennätyksestään ja oli välierien 16:s. Finaalipaikka irtosi Tallinnassa kovalla tuloksella 11,58.

– Lämpö vaikuttaa. Tuntuu, että on terävässä kunnossa, vaan ei se sitten kuitenkaan mene, Kylmänen pohdiskeli pientä pehmeyden tunnetta juoksussa.

– Tosi tyytyväinen olen, että pääsin välieriin.

Savonlinnan Riennon Arttu Härkönen sijoittui miesten moukarinheiton karsinnassa 14:nneksi tuloksella 68,32. Finaalipaikkaan olisi vaadittu tulos 69,38.

Härkösen kauden paras kiskaisu on 70,54.

Keihästrio finaaliin

Suomen miesten keihäskolmikko läpäisi keihäänheiton karsinnan ja eteni finaaliin. Onni Ruokangas ja Aku Parviainen sijoittuivat ensimmäisessä karsintaryhmässä sijoille kaksi ja kolme, Janne Läspä oli omassa ryhmässään neljäs.

Janakkalan Janaa edustava Ruokangas kiskaisi karsintatuloksen 70,34, Tuupovaaran Urheilijoiden Parviainen heitti 69,26. Läspän heitto kantoi 68,92.

– Hyvällä heitolla on mahdollisuudet paljon parempaan. Finaaliin lähden taistelemaan. Nyt kaikki heitot menivät vähän lantiosta läpi, Parviainen arvioi.

Karsinnan ylivoimainen ykkönen oli Ukrainan Artur Felfner, joka heitti ikäluokan maailman kärkituloksen 77,49.