Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jatkaako Suomi maalivahtien vuorovedoilla MM-turnauksen loppuun? – "Palautumisjuttuja täytyy katsoa tilanne kerrallaan"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueella ei ole selkeää ykkösmaalivahtia, kun Leijonat aloittaa torstaina MM-turnauksen pudotuspelivaiheen puolivälieräottelulla Tshekkiä vastaan. Tai vaikka olisikin, niin pelaavaa maalivahtia ei ole kerrottu julkisuuteen. Jussi Olkinuora torjui alkusarjassa neljä peliä ja Harri Säteri kolme. Janne Juvonen on jäänyt hengennostattajan rooliin.

– Hyvät jätkät tänne on karsittu. Kaksi tosi tasavahvaa ja jonkun pitää olla se kolmas, kun kolmea ei oikein voida peluuttaa. Roolitus on ollut selvä alusta asti. Kahdella ollaan menty vuorotahtiin nämä kisat, ja molemmat ovat kantaneet vastuunsa loistavasti, Suomen maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen kommentoi tiistaina joukkueen etätiedotustilaisuudessa.

– Maalivahdit tukevat toisiaan. Se, joka on pelivuorossa, nauttii tuen ja tsempin kautta muiden luottamusta. Asetelma vaihtuu, kun pelivuoro vaihtuu, Lehtonen kuvaili maalivahtien keskinäistä suhdetta.

Kunto kestää

Jääkiekkopiireissä on vuosikaudet toitotettu, että pudotuspelit pitäisi viedä läpi yhdellä maalivahdilla. Vanhaa uskomusta on koronakevään tiivistahtisissa pudotuspeleissä uskallettu jo haastaa, kun henkistä ja fyysistä rasitusta on seurattu tarkemmin.

Turun Palloseura vaihtoi jääkiekkoliigan ensimmäisessä finaalissa komean voiton torjuneen Karri Rämön tilalle seuraavaksi päiväksi Andrei Karejevin. NHL:n pudotuspeleissä Las Vegasin maalilla seitsemän peliä 14 päivässä pelannut Marc-Andre Fleury sai huilivuoron, kun Colorado-sarjan avauspeli olisi ollut Fleuryn kahdeksas 16 päivässä.

– Ei siitä (kuormituksen vaikutuksista) varsinaista dataa ole. Palautumisjuttuja täytyy katsoa aina tilanne kerrallaan. Tämä on lopulta aika lyhyt rykäisy ja tähän asti on menty tasaisesti. Kuntotaso riittää siihen, että (yksi maalivahti) pystyy pelaamaan, Lehtonen sanoi.

"Tulos oli ihan kiitettävä"

Jos Leijonat jatkaisi tiistaina Kanadaa vastaan voiton torjuneella Jussi Olkinuoralla aina sunnuntaihin asti, kertyisi yhdelle maalivahdille neljä peliä kuuteen päivään. Pudotuspelivaihe pitäisi vetää läpi yhdellä lepopäivällä.

Lehtonen muistuttaa, että Kevin Lankinen pelasi kaksi vuotta sitten MM-kultaan päättyneessä turnauksessa viisi viimeistä peliä.

– Pari vuotta sitten nähtiin, kun Lankinen paineli ihan alkusarjasta asti peräkkäisiä pelejä loppuun asti. Tulos oli ihan kiitettävä, Lehtonen vinkkasi.

Puolivälieräottelu Suomi–Tshekki pelataan Latviassa torstai-iltana kello 20.15.