Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijona-molari Olkinuora ei turhia stressaa – "Tämä on vain jääkiekkoa"

Kirkonkirjoissa lukee Juho Olkinuora, mutta Suomen MM-jääkiekkojoukkueen maalivahti tottelee mieluummin Jussi-etunimeä. Turnauksessa Leijonien ykkösvahdiksi korvamerkitty Olkinuora on tullut viimeistään Latvian MM-kisoissa tutuksi kutsumanimellään.

Lauantaina yhtä vaille kaikki Yhdysvaltain laukaukset torjunut Olkinuora kunnostautui paitsi Suomen avausottelussa myös sen jälkeen kaukalon ulkopuolella. Fiksuja vastauksia toimittajien ei-aina-niin-fiksuihin kysymyksiin on toimiva yhdistelmä.

Yhdysvalloissa Denverin yliopistossa muun muassa digitaaliseen mediaan perehtynyt Olkinuora panostaa parhaansa mukaan jääkiekkoon, mutta nykyinen arvojärjestys ei ole itsestäänselvyys.

– Laji merkkaa tosi paljon, mutta tämä on vain jääkiekkoa, Olkinuora tiivistää, eikä näkemys kuulosta hänen suustaan kliseeltä.

Rennompi asenne on jalostanut häntä pelaajana. Siitä on osoitus pesti KHL-mahtiseurassa Metallurg Magnitogorskissa ja nyt pelaavan maalivahdin rooli Leijonissa.

– Auttaa pitkässä juoksussa, kun ei mieti, onko nollapeli alla. Helpottaa, kun ei stressaa, perfektionismia vähemmälle jättänyt Olkinuora kertoo.

Maalivahtivalmennus saa kiitosta

Kotimaan Liigassa 4–5 vuotta sitten Jyväskylässä JYPissä läpimurtonsa tehnyt Olkinuora kuuluu Suomen kahden vuoden takaiseen maailmanmestarijoukkueeseen. Pelit MM-Slovakiassa jäivät tuolloin yhteen, alkusarjan Britannia-otteluun.

MM-Kosicessa ja -Bratislavassa maalin suulla loisti sittemmin Chicago Blackhawksissa NHL-tilaisuutensa saanut Kevin Lankinen. Nyt pitävään puolustuspeliin vannovissa Leijonissa lasketaan paljon Olkinuoran varaan.

Kolmekymppisenä hän ei ole maalivahdiksi turhan vanha. Tosiasia on, että lapsitähteys jäi kokematta.

– Olisihan se kiva, jos olisi kymmenen vuotta nuorempi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, hän järkeilee.

Läpimurtoa on edesauttanut pääsy hyviin seuroihin. Myös laadukas suomalainen maalivahtivalmennus saa Olkinuoralta kiitosta.

– JYPissä "Kenkä-Siekkinen" (maalivahtivalmentaja Ari-Pekka Siekkinen) oli guru. Tietysti "Lekellä" (Suomen maajoukkueen maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen) on oma osuutensa.

Maalivahti roolittuu jääkiekkojoukkueessa väkisin omaksi persoonakseen. Pelipaikan vaatimuksia ymmärtää parhaiten toinen maalivahti. Leijonissa kakkostorjujan osa näyttäisi lähtökohtaisesti olevan kokeneella ja osaamisensa etenkin KHL:ssä osoittaneella Harri Säterillä.

– Säterin kanssa puhutaan henkimaailman asioistakin, Olkinuora huomauttaa.

"Maailmankirjat sekaisin"

Vuoden 2019 maailmanmestari on myös Latvian MM-turnaukseen valittu puolustaja Petteri Lindbohm. Hän palaa NHL-, AHL- ja Sveitsin-kierrokseltaan ensi kaudeksi Jokereihin.

MM-Slovakiassa historiatilastoihin kirjautui murskalukemia tyyliin Venäjä–Italia 10–0, mutta Latvian Riiassa on ollut tasaisempaa, poikkeuksellisen korona-ajan vertauskuvana yllätyksellistäkin: Latvia löi Kanadan, Tanska taivutti Ruotsin, Kazakstan kukisti Suomen.

– Maailmankirjat ovat sekaisin, tai ovat oppineet pelaamaan jääkiekkoa, Lindbohm naurahtaa.