Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Amnesty patistaa Fifaa valvomaan Qatarin MM-rakentamista yhä tiiviimmin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty odottaa, että Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifa painostaisi yhä voimakkaammin jalkapallon MM-kisojen isäntää Qataria kohentamaan ulkomaalaisten työskentelyolosuhteita. Työoloja on parannettu kisarakentamisen edistyessä, mutta Amnestyn mukaan tilanne edellyttää tiiviimpää ulkopuolista valvontaa.

– Qatarissa on tehty monia myönteisiä uudistuksia viime vuosina. Kehitys on ainakin osittain ulkopuolisen arvostelun ansiota, mutta uudistusten seuranta ei ole vielä riittävällä tasolla, Amnesty arvioi tiedotteessaan.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino korosti viime viikolla järjestetyn kokouksen yhteydessä Qatarissa aikaansaatua kehitystä.

– Meidän täytyy olla reiluja ja tunnustaa työoloissa tapahtunut kehitys, vaikka toki enemmänkin olisi tehtävissä. Tässä mielessä tilanne on kuitenkin sama kaikkialla, jopa Sveitsissä, Infantino sanoi.

MM-rakennuksilla on saatu aikaan esimerkiksi sääntö minimipalkasta, joka on 275 dollaria eli 230 euroa kuukaudessa.

Amnesty toivoo, että Fifa valvoisi "tiiviisti ja puolueettomasti" myös muita työntekijöiden oikeuksia.

– Fifalla on tilaisuus jättää Qatar ulkomaalaisten työntekijöiden kannalta paremmaksi paikaksi, Amnesty totesi.

Amnesty toivoo muutosta varsinkin pahamaineiseen kafala-järjestelmään. Sen mukaan työntekijät eivät esimerkiksi voi vaihtaa työpaikkaa tai poistua maasta ilman työnantajan suostumusta.