Äijät vaihtuivat veljeksiin – EM-kotikisoihin valmistautuva lentopallomaajoukkue luottaa edelleen tuttuihin vahvuuksiin

Brittipäävalmentaja Joel Banks vakuuttaa, että joukkueen vahvuudet ovat edelleen tutut. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Suomen miesten lentopallomaajoukkue isännöi 1.–8. syyskuuta EM-kilpailujen lohkoa, kun kuusi joukkuetta taistelee jatkopaikoista Tampereen Hakametsän jäähallissa. Maajoukkue on kuulunut jo yli vuosikymmenen ajan arvokilpailujen vakiokalustoon, mutta lähtee kotikisoihin uudistetuin voimin.

Äijiksi kutsuttu maajoukkue on kokenut nuorennusleikkauksen ja suuntaa EM-kilpailuihin lempinimellä Veljekset. Brittipäävalmentaja Joel Banks vakuuttaa, että joukkueen vahvuudet ovat edelleen tutut.

– Motivaatiomme on korkealla tasolla ja saamme ekstraa yhteishengestämme. On kunnia kuulua maajoukkueeseen. Pystymme kompensoimaan puutteitamme sillä, että olemme yhtenäinen joukkue, Banks kertoi tiistaina järjestetyssä virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Banks valmentaa seurajoukkuetasolla Belgiassa, mutta hän on pitänyt yhteyttä maajoukkuepelaajiin. Seurajoukkuekauden jälkeen maajoukkueen pelaajaryhmä kokoontuu ja valmistautuu kesäkauden leirityksissä kotikisoihin.

– Harjoittelemme, ja sitten pelaamme maaotteluita elokuussa ennen EM-kilpailuja, Banks sanoi.

Yleisöllä vai ilman?

Viime vuosi oli poikkeuksellinen. Maajoukkue leireili ja kohtasi Viron, mutta kansainvälinen toiminta muuten oli pysähdyksissä. Kotikisoissa päävalmentaja odottaa joukkueen saavan tukea yleisöltä.

– Minulla on hauskoja muistoja Lontoon olympialaisista 2012. Tunne oli erityinen. Kotiyleisön antama ekstralataus oli mahtava, Banks kertasi kokemustaan Britannian maajoukkueen valmentajana.

Vuonna 2019 hän luotsasi Suomen maajoukkuetta EM-kilpailuissa.

– Kaksi vuotta sitten Sloveniassa suomalaisfanien tuki maajoukkueelle oli mahtava. 4 000 katsojaa lauloi kansallislaulua. Se oli uskomatonta.

Kisajärjestäjien toiveissa on, että Hakametsässä päästään pelaamaan yleisön edessä. Vaihtoehtoina ovat myös rajoitettu yleisömäärä ja tyhjille katsomoille pelaaminen.

Suomen lisäksi alkulohkot pelataan Puolassa, Tshekissä ja Virossa. Lohkot arvotaan toukokuussa.

Suomi isännöi lentopallon EM-kilpailuja edellisen kerran 1993. Hakametsän jäähalli on maajoukkueelle tuttu paikka esimerkiksi Maailmanliigan otteluista.

– Kisat ovat näyteikkuna lajille niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin, liiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen kertoi.

Kommentoi