Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rovanperä ajoi toiseksi Rovaniemen MM-rallissa, Tänak vei voiton ja yllättyi itsekin

Toyotan Kalle Rovanperä taisteli toiselle sijalle sunnuntaina päättyneessä Rovaniemen MM-rallissa. Sijoitus on Rovanperän lyhyen WRC-uran paras.

Nuori suomalaiskuski onnistui pitämään Hyundain Thierry Neuvillen takanaan kahdella viimeisellä erikoiskokeella 2,3 sekunnin turvin. Rovanperä oli rallin päättäneen Power Stagen nopein saalistaen napapiiriltä yhteensä 23 MM-pistettä.

Mojova saalis pisteitä nosti Rovanperän MM-sarjan kärkeen, kun ajettuna on kaksi rallia. Mestaruudesta Toyota-kuski ei kuitenkaan ryhtynyt unelmoimaan.

– En usko, että on realistista tai mitenkään tarpeellista puhua mestaruudesta. Tietyissä kisoissa olemme vielä niin paljon muita jäljessä kokemuksen suhteen. Tämä oli minulle yksi vahvoista kisoista. Totta kai aina yritetään ajaa mahdollisimman hyvä sijoitus ja pysyä mahdollisimman korkealla sarjassa, Rovanperä kertoi.

– Tämä oli maksimisuoritus, joka pystyttiin tekemään. Meiltä puuttui vauhtia. Jouduimme liikaa säätämään autoa kesken kisan. Vehkeet pitäisi saada kuntoon testeissä.

Tänakille tärkeä voitto

Voitto karkasi Hyundain Ott Tänakille. Virolainen käytti perjantaina lähtöpaikkansa hyväkseen ja nykäisi tuntuvan johdon, jonka pystyi säilyttämään maaliin saakka. Rovanperä jäi voitosta 17,5 sekuntia.

Toyota oli ehdoton ennakkosuosikki Lapin lumiränneissä, mutta Hyundai kyykytti Jari-Matti Latvalan johtaman tiimin.

– Näyttää siltä, että Hyundai on löytänyt lisää suorituskykyä. Heidän kaikki autonsa olivat hyvässä vauhdissa meihin verrattuna. Ei me pystytty oikein kunnolla heitä haastamaan, Rovanperä sanoi.

Hyundain suorituskyky yllätti jopa voittajan.

– Olen kieltämättä yllättänyt. En osannut odottaa sitä, koska olemme Suomessa ja Toyotan kotiteillä. Kaikki toimi heti alusta, ja sain tehtyä eroa. Sen jälkeen pystyin hallitsemaan tilannetta, Tänak summasi.

– Tämä oli äärimmäisen tärkeä voitto minulle. Monten nollakisan jälkeen oli elintärkeää saada pisteissä muita kiinni.

Latvala kehui nuorta suojattiaan

Rovanperän ison pistepotin myötä Toyota säilytti valmistajien MM-sarjassa 11 pisteen etumatkan Hyundaihin. Silti Toyotan leirissä päällimmäinen tunne oli pettymys.

– Kalle pystyi hienosti hallitsemaan paineet. Todella hieno suoritus häneltä. Olemme edelleen kärkipaikoilla molemmissa sarjoissa, mutta pakko se on myöntää, että odotimme enemmän, Latvala totesi.

– Silti tämä oli torjuntavoitto meille. Iso kiitos Kallelle siitä. Pitää analysoida tarkasti, mikä meni vikaan. Välillä otimme ek-voittoja, mutta sitten taas joillain pätkillä emme pärjänneet. Suorittamisemme ei ollut tasaista.

M-Sport Fordin Teemu Sunisen viikonloppu kariutui kaluston suorituskykyyn. Suninen oli lopulta kahdeksas.

Esapekka Lappi voitti ylivoimaisesti WRC2-luokan Volkswagenin ratissa. Myös WRC3-luokassa nähtiin suomalaisjuhlat, kun Teemu Asunmaa onnistui kukistamaan virolaisen Egon Kaurin 4,3 sekunnilla.

– Oli aika nautinnollinen ralli. Paikka paikoin tulimme aika rajoilla, mutta reserviin jäi vielä kyytiä. Oli hienoa ajaa, kun alla oli kilpailukykyinen auto. Se motivoi, kun pystyy ajamaan kilpaa ja yritys palkitaan hyvinä pätkäaikoina, Lappi sanoi viitaten tuskaiseen viime kauteensa Fordin ratissa.