Leijonat kukisti Moskovan EM-turnauksen avauksessa Tshekin – hyvä alivoimapeli pohjusti voiton

Leijonat avasi EHT-turnauksen voitolla Tshekistä. AFP / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Oli ennakkoon tiedossa, että Suomella on joulukuun perinteisessä Moskovan EM-jääkiekkoturnauksessa luistimilla osaava maajoukkuemiehistö. Niinpä Leijonat selvitti avaushaasteensa torstaina tyylikkäästi, kun se kukisti turnauksen ensimmäisessä pelissä Tshekin 4–3 (2–1, 2–2, 0–0).

Tuskin sortuu sinivalkoiseen patriotismiin, kun kehaisee, että Suomi pelasi tasapainoisen ottelun. Voittoon siivittivät A-maajoukkuedebyytissään maalin mieheen tehneet puolustajat Tony Sund ja Otso Rantakari.

Sekä Sund että Rantakari ovat kartuttaneet pelikokemustaan syyskaudella KHL:ssä. Sund pelaa latvialaisessa Riian Dinamossa ja Rantakari venäläisessä Neftehimik Nizhnekamskissa, joka herätti alkukaudesta huomiota koronatartunnoillaan.

Liigajoukkue SaiPaa viimeksi päävalmentanut Tero Lehterä toimi Neftehimik Nizhnekamskissa päänavaajana, kun hän kiekkoili ensimmäisenä suomalaispelaajana Venäjän pääsarjassa 2003–05.

– Sanotaan näin, että Moskova tuntuu Nizhnekamskin jälkeen ihan kivalta kaupungilta. Nizhnekamsk on karu paikka, Rantakari arvioi puhelimitse STT:lle.

Alivoima toimi ryhdikkäästi

Suomi kerjäsi vaikeuksia hankittuaan Tshekkiä kaksi jäähyä enemmän, yhteensä kuusi kaksiminuuttista. Tshekki pystyi rankaisemaan ylivoimalla kerran, kun Dmitrij Jaskin kavensi toisessa erässä 3–4:ään. Siihen loppui maalinteko, sillä ryhdikkäästi puolustanut Suomi pisti säpit kiinni.

Suomi kontrolloi peliä hyvin ja piti päätöserässä johtonsa ilman suurempia ongelmia.

– Joukkue oli tosi hyvin valmiina heti alkuun. Alivoimia tuli aika paljon, mutta selvitimme ne hyvin joukkueen taistelulla, Rantakari sanoi.

Päävalmentaja Jukka Jalosellakaan ei ollut aihetta nyrpeyteen.

– Pelattiin mielestäni hyvä ottelu. Pelattiin pari erää hyvin, luotiin enemmän maalipaikkoja. Otettiin pikkaisen liikaa jäähyjä, mutta alivoimapeli oli hyvää, Jalonen kehui TV5:n haastattelussa.

Letkeää viihdettä tyhjille katsomoille

Korona-aikana Moskovassakin pelataan maajoukkuekiekkoa tyhjille katsomoille. Torstain iltapäiväpeliin ei olisi aikaisen alkamisajan takia ollut tungosta muutenkaan.

– Ei ollut minkäänlaista vaikeutta latautua otteluun, vaikka pelattiin ilman katsojia, Rantakari vakuutteli.

– Jos olisi ollut tänään yleisöä, olisi ollut viihdyttävä peli nähtävänä, hyökkääjä Harri Pesonen kertoi.

Rantakari, Pesonen ja Suomen muut pelaajat joutuvat seuraavaksi kääntämään kelloa entistä enemmän taaksepäin, kun lauantaina Moskovassa tulee vastaan Ruotsi. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 10.

– Vedetään perjantaina hyvä treeni ja valmistaudutaan sitä kautta peliin. Onhan se epänormaali alkamisaika ottelulle, mutta tilanne on molemmille joukkueille sama, Rantakari järkeili.

Venäjä oli Ruotsia tarkempi voittomaalikisassa

Venäjä oli Ruotsia terävämpi torstaina jääkiekon miesten EM-turnauksen voittomaalikilpailussa ja vei Moskovassa pelatun kotiottelunsa maalein 4–3.

Ratkaisuosuman teki Venäjän Andrei Kuzmenko. Hän sijoitti kiekon ylänurkkaan ohi Ruotsin maalivahdin Magnus Hellbergin.

Ruotsi kävi maalittoman avauserän jälkeen toisessa ja kolmannessa erässä johdossa kaksi kertaa. Voitto näytti kuitenkin lipuvan varsinaisella peliajalla Venäjälle, kun kokenut hyökkääjä Vadim Shipastshov viimeisteli joukkueelleen 3–2-osuman kolmannen erän puolivälissä. Ruotsin pelasti jatkoajalle 3–3-tasoituksen iskenyt Emil Larsson.

EM-turnauksessa on perjantaina välipäivä. Ruotsi kohtaa lauantaina Suomen ja Venäjä Tshekin.

Kommentoi