Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Saarelta taas kohti maalikuninkuutta – Albion Ademin hurja maalivire on herättänyt kiinnostusta siirtomarkkinoilla

Jalkapalloilija Albion Ademi, 21, saapuu haastatteluun maarianhaminalaiselle terassille erottumatta kadulla kävelevästä nuorisosta. Toimittaja ja Ademi saavat muutaman pään kääntymään, kun alkavat puhua suomea.

Jalkapalloliigan maalipörssin kärjessä 12 osumallaan paineleva IFK Mariehamnin Ademi vaihtoi viime kauden seuransa FC Interin Ahvenanmaan maisemiin, eikä suotta.

– Inter tarjosi parempaa sopimusta kuin IFK, mutta tämä vaihtoehto tuntui fiksuimmalta. Interissä olivat Timo Furuholm ja Filip Valencic. Laskin, että peliaika voisi jäädä vähiin. Tarvitsin kahden polvileikkauksen jälkeen paikan, jossa uskoin saavani hyvin peliaikaa.

Ademin nousu kotimaisen liigan tähtikaartiin on ollut nopea. Hän pelasi viime kaudella olemattomat 161 minuuttia tultuaan kymmenessä ottelussa kentälle vaihtomiehenä.

Yhdeksässä viime ottelussa yhdeksän maalia tehnyt Ademi on IFK:lle jo kuumaa kauppatavaraa. Maarianhaminalaisseuran realiteetit ovat samat kuin pääosalla liigaseuroista. Kausibudjetin pelastaisi edes 200 000 euron siirtokorvaus jostain pelaajasta.

– Joo, olen kuullut, että kiinnostusta on. En ota siitä "ressiä". Haluan vetää kauden loppuun IFK:ssa, ellei eteen tule todella hyvää tarjousta. Sanoin keväällä tämän kauden tavoitteeni olevan kymmenen maalia, joten tavoite on täynnä, Ademi kertoo.

IFK:ssa on maaliperinteitä

Kun turkulainen Ademi onnistui maalinteossa elokuisessa kotiottelussa Interiä vastaan, hänen tuuletuksensa oli puolittainen. Tilanteesta monessa paikassa esitetty kooste ei tosin kerro kaikkea.

– Jos näkee videon kokonaan, kyllä siinä käsi vähän nousee pystyyn. Arvostan kuitenkin Interiä seurana paljon. Välit sinne ovat hyvät. Fanitkin ovat kertoneet rakastavansa minua yhä, Ademi hymähtää.

Ensimmäisen liigapelinsä avauskokoonpanossa Ademi pelasi lainamiehenä PS Kemissä vuonna 2017. Kesä toi kaksi maalia. Toissa kaudella laidalla viihtyvä Ademi osui neljästi Interissä.

IFK:ssa maalikuninkuuden ovat voittaneet argentiinalainen Luis Solignac (2014) ja Aleksei Kangaskolkka (2017).

Suomen sijaan Albania

Pristinassa syntynyt Ademi muutti yksivuotiaana Suomeen. Synnyinmaassaan Kosovossa hän ei ole käynyt viiteen vuoteen. Ademi pääsi Interin liigarinkiin 2017. Hän edusti Suomea 36 juniorimaaottelussa, mutta vaihtoi Albanian väreihin toissa vuonna. Perustelujen kysyminen vaikuttaa herkältä asialta.

– Tykkään myös Suomesta, mutta en osaa selittää asiaa tarkemmin. Mietin pitkään ja tein valinnan sydämeni mukaan.

Marraskuussa 2018 Ademi istui vaihtopenkillä Albanian A-maajoukkueen otteluissa Walesia ja Skotlantia vastaan. Kaksi viikkoa sitten Albanian pelaamiin 21-vuotiaiden maaotteluihin hän ei matkustanut kutsusta huolimatta.

– Siitä olisi aiheutunut palatessa kahden viikon karanteeni, Ademi perustelee.