Juhlalehti | Mokia jos jonkinlaisia vuosien varrelta – Lontoon pormestarikin on päätynyt lehtemme myytävänä -palstalle

Lehteämme on tehty jo 95 vuoden ajan. Tuohon ajanjaksoon mahtuu monenmoista mokaa, joka painettuun sanaan on inhimillisten virheiden vuoksi päätynyt.

Esimerkiksi näppäilyvirheenä tekstiin tullut tai hutilyönnin seurauksena tekstistä uupumaan jäänyt kirjain tai viereiseen kirjaimeen osunut sormenpää voi muuttaa tekstin sisällön oleellisesti.

Kaivoimme nykyisten ja aiempien vuosien lehdentekijöiden kanssa muistimme lokeroista, millaisia virheitä Iisalmen Sanomiin on vuosien varrella tullutkaan. Tässä joitakin muistamiamme mokia.

Eräässä kuntavaalien ehdokasluettelossa kerrottiin myös ehdokkaiden tittelit. Kihlakunnansyyttäjään oli kahden y-kirjaimen tilalle tekstiin virheellisesti päätynyt kaksi i-kirjainta.

Yksi toimittajistamme muistaa, että asiaa pahoiteltuamme kyseinen ehdokas ei ollut onneksi pahoittanut virheestä mieltään. Päinvastoin hän oli pohtinut piipahtamista Seurahuoneella katsomassa, onko uudella tittelillä mitään vaikutusta.

Iisalmen Sanomat julkaisi aikaisemmin myös koulujen ruokalistoja. Kerran tarjolla oli spagettia ja paskakastiketta.

Meille tuli sinä iltana työparin kanssa informaatiokatkos.

Eikä ole kovinkaan kauan, kun erään päivän lehti lupasi sääennusteessaan puolipilistä säätä.

Sanna Kämäräisen urheilulaji on muuttunut virheellisesti kirkonheittäjäksi, ja eräässä jutussa kerrottiin torilla sijaitsevasta Iisalmen kuppahallista.

2010-luvun alussa toimitukseen tulvi palautteita, kun lehdessä julkaistiin väärät lottonumerot.

– Meillä oli hyvin kiireinen ilta urheilutoimituksessa, kun seurasimme samalla Antti Ruuskasen kilpailua, ja paljon muutakin tapahtui samaan aikaan.

Tuohon aikaan taitettavan sivun laidassa oli valmiina illalla täytettävä lottopohja, ja siihen oli laitettu malliksi kuviteltu lottorivi.

– Meille tuli sinä iltana työparin kanssa informaatiokatkos, eikä kumpikaan kiireessä vaihtanut sen illan oikeita numeroita pohjaan, vuorossa ollut toimittaja muistaa.

Myös toinen urheilutoimittaja muistaa hauskoja sattumuksia.

– Yhteen aikaan avustajamme lähetti juttunsa toiselta paikkakunnalta faksilla, ja toimituksessa ne kirjoitettiin lehtijutun muotoon. Erään kerran koko faksin anti päätyi lehteen saakka, ja jutun lopussa luki: "Terveisin Markus". Se huvitti lukijoita kovasti.

– Toinen hauska sattuma oli, kun työparini kanssa taitoimme aukeaman eri sivuja, ja kun aamulla katsoimme lehteä, huomasimme molempien laittaneen omalle sivulleen tismalleen saman jutun, ja ne olivat melkeinpä vierekkäin lehdessä.

Myös lehden ilmoituksiin on virheitä lipsahtanut.

Vanha lehtileike vuodelta 1964 paljastaa, että Iisalmen Sanomien Myytävänä-vinjetin alla on ollut myös Lontoon pormestari. Tässä tapauksessa STT:n juttu oli lipsahtanut hieman väärään paikkaan.

Yhtenä kesänä lehdessä oli kainuulainen kesätyöntekijä, joka ei ollut ilmeisesti aivan perillä savolaisista perinneherkuista:

– Ilmoituksessa luki, että eräällä yrityksellä oli tarjolla myrkkyrokkaa.

Eläkkeellä jo muutamia vuosia ollut toimitussihteerimme muistaa erään aamun, kun kahvit menivät lehteä avatessa väärään kurkkuun.

– Meillä oli siihen aikaan vielä oma paino. Illan kiireessä jäivät etusivun filmit tarkastamatta ennen painoon menoa.

– Aamulla kun katsoin etusivua, niin pääkuvan neljästä väristä ainoastaan yksi oli lopulta tulostunut. Kuvassa oli melkoista sekasotkua.

”Osa tilaajista on ehkä vieläkin ilman sitä lehteä”

Jo eläkkeellä oleva toimitussihteerimme muistaa erikoisia tarinoita 1970- ja 1980-luvun lehden teosta. Hän muistelee ajankohdan olleen 1970-luvun loppupuolta, kun levikkialueellamme tapahtui henkirikos.

– Toimittajamme lähti käymään tapahtumapaikalla, jossa ei ollut enää ketään muita hänen paikalle saavuttuaan. Talo oli lukittu niin kuin ennen vanhaan eli luuta oli oven edessä, joten hän päätti käydä ottamassa myös sisältä kuvia.

– Vasta ulos tultuaan toimittaja huomasi, että paikka olikin poliisin eristämä alue. Toimittaja kertoi havainnostaan uutispäällikölle, jonka päätöksellä kuvat kuitenkin päätyivät lehteen.

Pari päivää myöhemmin uutistoimittajana vielä siihen aikaan ollut toimitussihteeri soitti poliisille normaalia aamukiertoa, mutta vastaanotto olikin yllättävä.

– Poliisi sanoi, että nyt taitavat meillä roolit vaihtua. Me hoidamme kyselyn, sillä olette rikoksesta epäiltyjä, toimitussihteeri muistelee.

– Minäkin jouduin käymään kuuluisteluissa. He nauroivat melkeinpä katketakseen, että olettepa te typeriä, kun olette kuvia julkaisseet. Minä säästyin tuomiolta, mutta toimittaja joutui oikeuteen ja sai sakkotuomion.

1980-luvulla lehti oli usein ahdas, koska silloinen painokone ei paljon joustanut sivumäärien tai varsinkaan lisävärien kanssa.

– Yleisurheilun MM-kisojen aikaan kesällä 1983 sain kuitenkin neuvoteltua läpi ajatukseni tehdä sunnuntaille siihen mennessä kaikkien aikojen isoin lehti. Sivumäärää en muista, tuskin se oikeasti kovin hirmuinen oli.

Painossa ajatusta epäiltiin, ja niinpä siellä pyöräytettiin kokeeksi saman kokoinen nivaska rotaatiota läpi. Se onnistui ongelmitta.

– Kaikilta jäi kuitenkin huomaamatta, että painoväri lisää lehden paksuutta. Ei paljon, mutta riittävästi. Rotaatio tukehtui lehteen aamuyöllä. Se kyllä pystyttiin painamaan, mutta hitaasti ja työläästi.

Tämän vuoksi jakelu meni aivan sekaisin.

– Iisalmessa varhaisjakelua lopeteltiin alkuillasta, ja osa tilaajista on ehkä vieläkin ilman sitä lehteä. Pahoja moitteita ei tullut, kaikki oli sovittu niin kuin asiaan kuului.

– Minun kuitenkin annettiin ymmärtää, että voisin seuraavan samankaltaisen idean pitää ihan vain omana tietonani, toimitussihteeri naurahtaa nyt sattumukselle.

Mainos: Iisalmen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat