Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ooks siel? -toritapahtuma järjestetään Iisalmessa ensimmäistä kertaa – Vain nuorille!

Perjantaina luvassa on uusi pääsymaksuton ja päihteetön tapahtuma.

Ooks siel? -tapahtumaan aikuisia ei toivota paikalle ollenkaan.

Tulevana perjantaina kello 17–20 Iisalmen keskustassa järjestetään uusi pääsymaksuton ja päihteetön nuorten tapahtuma. Luvassa on live-musiikkia, rentoa ajanvietettä ja toiminnallisia pisteitä. Tapahtuma on suunnattu yksinomaan yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Iisalmen ydinkeskustasta puuttuu nuorten oma tapahtuma, miettivät järjestäjät.

– Tausta-ajatuksena on se, että saadaanko nuoret tulemaan torille ja keskustaan ja viihtymään siellä, kertoo Iiden ry:n kehittämispäällikkö Mervi Narinen.

Tapahtuman Ooks siel? -nimi tuli nuorilta itseltään. Siitä haluttiin nuorten näköinen.

– Eikä mikään ”Nuorten toritapahtuma”, naurahtaa Narinen.

Nuoret saivat esittää myös toiveita ohjelman suhteen. Niissä nousivat esiin muun muassa erilaiset musiikkitoiveet ja mahdollisuus tavata julkisuudenhenkilöitä kuten artisteja ja urheilijoita.

– He toivoivat myös ruokaa ja toiminnallista tekemistä. Ylipäänsä korona-ajan jälkeen nuoret ovat toivoneet yhdessäoloa ja toistensa näkemistä, kertoo kaupungin nuorisotyön koordinaattori Tarja Immonen.

Nuoret ovat tulevaisuuden keskustan asiakkaita.

Mervi Narinen

Osaa nuorten toiveista on pyritty toteuttamaan mahdollisuuksien rajoissa. Myös se, että tapahtuma olisi yksinomaan nuorille eikä lainkaan aikuisille, oli nuorten oma ajatus.

Illan aikana esiintyvät Pessa, Solar ja Jukka Nissinen.

Pessa on nuori muusikko, jonka musiikki on yhdistelmä R&B:ta, jazzia ja hip hoppia. Pessa, oikealta nimeltään Lorenzo Laakso, opiskelee Kuopion konservatoriossa ja on soittanut trumpettia 11 vuotta. Sen lisäksi hän aikoo kehittyä kosketinsoittimen, kitaran ja basson soittajana entisestään.

Solar on iisalmelainen nelihenkinen metalliyhtye, jonka musiikista löytyy kuitenkin vivahteita eri genreistä.

Jukka Nissinen yhdistelee folkia, rockia ja savolaista kuplettiperinnettä.

Esiintyjien lisäksi ohjelmassa on paikallisten yritysten ja yhdistysten pitämiä toiminnallisia pisteitä. Yritykset saivat ideoida pisteensä itse, mutta yksi kielto oli:

– Ei mitään ”pönötysständejä” eli perinteisiä messukojuja, joilla vaan seisotaan ja jaetaan esitteitä, kertoo Narinen.

Tapahtumassa on kaikkiaan 14 eri pistettä. Esimerkkeinä järjestäjät mainitsevat Wicked Garagen näytille tuomat stereo- ja näyttelyautot sekä Ylä-Savon mielenterveysseuran pitämän Huolituolin ja Positiivisten ajatusten pyykkinarun.

Huolituolissa on ideana, että voi tulla kertomaan matalalla kynnyksellä nimettömästi huoliaan koulutetulle vapaaehtoiselle kriisitukihenkilölle. Keskustelut ovat lyhyitä, kertaluontoisia ja luottamuksellisia. Lisäksi pisteiltä löytyy muun muassa erilaisia pelejä ja haasteita, joista voi voittaa palkintojakin.

Ooks siel? -tapahtuma on osa Iisalmen keskusta-alueen toiminnallisuutta ja elinvoimaa edistävää Eloa Iisalmeen -hanketta. Hankkeen lisäksi tapahtuman ideoinnissa ovat olleet yhteistyössä Toritoimija Safecare Oy, Intry ja Iisalmen kaupungin nuorisotoimi sekä yhteistyössä yritykset ja yhteisöt.

Narisen mukaan nuorten tapahtuman järjestäminen kaupungin ydinkeskustassa on kaikille melko uusi aluevaltaus. Muun muassa perheille ja ikäihmisille soveltuvaa toimintaa on torilla ollut usein, mutta nuorille vähemmän.

– Nuoret ovat tulevaisuuden keskustan asiakkaita. Siksi on tärkeää, että myös he viihtyvät keskustassa, tuumaa Narinen.

– Hanke myös mahdollisti yrityksille tähän liittyen Teams-koulutuksen siitä, että miten nykynuorille markkinoidaan tuotteita ja palveluita, kertoo Eloa Iisalmeen -hankkeen projektipäällikkö Päivi Mähönen.

Koulutus tarjosi vastauksia muun muassa siihen, että millaisia kanavia kautta nuoret tavoittaa ja millaista sisältöä mainonnan tulisi sisältää.

– Tarkoitus tosiaan on, että yritykset voivat näitä uusia oppeja soveltaa jo heti käytännössä eli itse tapahtumassa yrityksillä on mahdollisuus tuoda esille omia tuotteitaan ja/tai palveluitaan sekä tietysti myös tapahtuman jälkeen.

Tavoitteena on, että tämän kesän tapahtuma toimisi ikään kuin kokeiluna, ja tapahtuma voisi jäädä jokakesäiseksi osaksi Iisalmen ydinkeskustan tapahtumakattausta.

– Tahtotila varmasti löytyy, rahoitus pitäisi vaan järjestää, Narinen summaa.