Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pohjois-Savon kuntien avoimiin työpaikkoihin ei riitä osaajia – kuntia vaivaa ennätyksellinen työvoimapula

Kuntien on entistä hankalampaa löytää osaavaa työvoimaa avoinna oleviin työtehtäviin, selviää Kevan teettämästä kuntapäättäjäbarometrista.

Pohjois-Savon kuntapäättäjistä jopa 75 prosenttia kertoo, että omassa kunnassa ei ole ollut saatavissa avoimiin työpaikkoihin riittävästi osaavia työntekijöitä. Luku on kasvanut vuodesta 2021. Tuolloin 59 prosenttia alueen kuntapäättäjistä kertoi haasteista löytää osaavia työntekijöitä.

Keva on kysynyt kuntapäättäjien näkemyksiä työvoiman saatavuudesta kolmena vuonna peräkkäin.

– Nyt tulokset ovat jo äärimmäisen hälyttäviä, kertoo Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen tiedotteessa.

Kainulaisen mukaan kaikki merkit näyttävät siltä, että osaajapula kuntasektorilla on tullut jäädäkseen. Työvoimapulaa osaltaan ylläpitää suurten ikäluokkien eläköityminen.

– Toisaalta on mukava huomata, että kunnissa on ryhdytty totiseen toimeen työntekijöiden houkuttelemiseksi.

Pohjois-Savon päättäjistä peräti 35 prosenttia kertoo, että kuntaan on yritetty houkutella työntekijöitä palkan avulla. Myös kuntatyöntekijöiden työhyvinvointiin on kiinnitetty huomiota.

Pohjois-Savon päättäjistä 83 prosenttia kertoo, että työhyvinvoinnista on käyty poliittista keskustelua ja 79 prosenttia kertoo, että kunnassa on tehty strateginen valinta työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta.

Pohjois-Savon kuntapäättäjistä 45 prosenttia näkee kuntien työhyvinvoinnin ja työkyvyn parantuvan tulevina vuosina ja 20 prosenttia ennakoi sen heikkenevän.

Valtakunnallisesti noin kolme neljästä poliittisesta päättäjästä arvioi, että avoimiin työpaikkoihin ei ole löytynyt osaavia työntekijöitä. Kuntien johtavat viranhaltijat arvioivat tilanteen vielä synkemmäksi. Jopa neljä viidestä kuntien virkamiesjohtajasta kertoi, että hakijoita ei ole löytynyt.

Kuntapäättäjäbarometrin vastaajat kertovat, että pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä sivistystoimialan ammattilaisista.

Työvoiman saatavuushaasteet ovat kasvaneet valtakunnallisesti erityisesti pienissä 10 000–49 000 asukkaan ja keskisuurissa 50 000–100 000 asukkaan kunnissa.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä loka–marraskuun aikana. Tiedonkeruu toteutettiin henkilökohtaisilla sähköpostikutsuilla. Vastauksia saatiin yhteensä 1156 kappaletta. Tutkimuksen toteutti Kevan toimeksiannosta Pohjoisranta BCW.