Teollisuusliitto, Ylemmät toimihenkilöt (YTN) ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tiistaina lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin. Kolmipäiväiset lakot alkaisivat helmikuun alussa ja näkyisivät Savossakin, sillä lakkovaroituksen kohteena ovat myös Yara Oy Siilinjärvellä, Orion Oy Kuopiossa ja Normet Group Oy Iisalmessa.
Teollisuusliiton ensimmäinen lakkovaroitus koskee yhteensä 50:tä toimipaikkaa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.
Savolaisyritysten lisäksi lakkovaroitus koskee esimerkiksi ABB-yhtymän useita toimipaikkoja ja Outokummun terästehdasta Torniossa.
Teollisuusliitto julisti samalla teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden toimialoille ylityökiellon. Ylityökiellot tulivat voimaan keskiviikon vastaisena yönä puoliltaöin. Ylityökielto koskee sopimusaloilla työskenteleviä työntekijöitä.
Valtakunnansovittelija ilmoitti välittömästi lakkovaroituksen jälkeen Twitterissä, että se pyrkii käynnistämään neuvottelut uudestaan mahdollisimman nopeasti.
Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta katkesivat maanantaina sekä teknologiateollisuudessa että kemianteollisuudessa.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi, että työnantaja ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.
– Kärsivällisyytemme on loppu. Tässä vaiheessa työmarkkinakierrosta on selvää, että neuvottelemalla emme pääse eteenpäin. Ratkaisua on haettava työtaistelutoimien kautta, Aalto sanoi tiedotteessa.
Myös YTN antoi lakkovaroituksen, joka koskee noin kymmentä teknologiateollisuuden sopimusalan yritystä. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.
Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevan ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon, jotka tulivat voimaan välittömästi.
Neuvottelupäällikkö Petteri Oksan mukaan toimet ovat varoituksen sana työnantajille, joilta ei ole löytynyt ymmärrystä palkankorotusvaatimuksille.
– Neuvotteluja on käyty pitkin syksyä elokuun lopusta lähtien, ja ala on ollut sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien. Se asia on tullut selväksi, että teknologiateollisuuden yrityksissä ei kanneta pienintäkään huolta oman yrityksen henkilökunnan ostovoimasta, ei edes aivan poikkeuksellisessa tilanteessa, Oksa sanoi tiedotteessa.
Myös Ammattiliitto Pro jätti samassa rytäkässä lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Suunnittelu- ja konsulttialan lakko koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.
Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta alkoivat lokakuussa. Palkoista ei ole syntynyt sopua. Pro on esittänyt 8,5 prosentin korotuksia ja kaksivuotista sopimusta, mutta toteaa, että osapuolten välinen näkemysero on suuri.
– Pron jäsenet vaativat, että liitto turvaa sopimusratkaisulla heidän toimeentulonsa näinä vaikeina aikoina. Riittävä yleiskorotus on käytännössä ainoa tapa taata toimihenkilöiden ostovoima. Ennustettu inflaatio edellyttää, että palkankorotukset ovat tuntuvasti korkeampia kuin edellisillä sopimuskierroksilla, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi tiedotteessa.
Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi on pahoillaan siitä, että neuvotteluissa turvaudutaan jälleen työtaistelutoimiin. Hänen mukaansa uhkailu on valitettavaa tulella leikkimistä, sillä talouden näkymät ovat synkentymässä ja epävarmuus on poikkeuksellisen suurta.
Ruohoniemen mukaan työnantaja on hakenut ratkaisua työehtosopimuksista aktiivisesti koko syksyn, mutta aitoa neuvottelua ei saatu aikaan.
– Ay-puolen strategiana oli koko syksyn neuvottelujen tietoinen pitkittäminen, Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.
Ruohoniemen mukaan työnantajapuoli on ymmärtänyt palkansaajien huolia inflaatiosta ja ostovoimasta ja tullut erittäin merkittävällä tavalla vastaan.