Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ortodoksisella kirkkokuorolla joulukonserttien sarja Ylä-Savossa – ohjelmistossa myös itäslaavilaisen joululauluperinteen koljadoja

Iisalmen ortodoksisessa kirkossa ovat joululaulut kaikuneet jo useiden viikkojen ajan, kun kuoro on valmistautunut joulukonsertteihin.

Pandemian ja vaihtuvien kanttoreiden jälkeen kuoro on päässyt harjoittelemaan pitkäjänteisemmin vakituisen kanttorin kanssa.

Kuoro pitää joulukonsertit Kiuruvedellä, Sonkajärvellä ja Iisalmessa sekä kuoro- ja yhteislauluillan joululaulujen merkeissä Lapinlahdella.

Konserttiohjelmisto koostuu ortodoksisista kirkkoveisuista, Vaeltajan lauluista ja uudemmista Pyhiinvaeltajan lauluista sekä koljadoista.

Koljadat ovat ortodoksisia joululauluja itäslaavilaisista maista, kuten Itä-Puolasta, Ukrainasta, osin myös Venäjältä. Näissä maissa koljadat kuuluvat yhtä kiinteästi jouluperinteisiin kuin meillä ”Maa on niin kaunis”.

Koljadoille tunnusomaista on, että ne välittävät yksinomaan kristillistä joulusanomaa, ilouutista Kristuksen syntymästä.

Kuoron konsertteihin on vapaa pääsy, mutta konserteissa myydään käsiohjelmia, joiden tuotosta kaksi kolmasosaa ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Kohteeksi on valittu Lintulan luostari, jonne kuoro pyrkii vuosittain tekemään pyhiinvaellusmatkan sekä Filantropia ry, jota kautta autetaan ukrainalaisia pakolaisia.

Konsertteja pääsee kuuntelemaan 11.12. kello 15 Kiuruveden ortodoksisessa kirkossa, 11.12. kello 18 Sonkajärven ev.lut. kirkossa sekä 16.12. kello 18 Iisalmen ortodoksisessa kirkossa.

Teksti: kanttori Eija Honkaselkä