Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hornet-hävittäjillä harjoituslentoja myös yöllä – lähiviikkoina voi kuulua melua poikkeavina aikoina

Karjalan lennoston Hornet-ohjaajat osallistuvat tällä ja ensi viikolla Ilmavoimien kahteen merkittävään harjoitukseen. Harjoitusviikkoihin liittyy tällä kertaa myös lentoja vielä pimeään aikaan.

Tällä viikolla perjantaihin asti jatkuu Ilmasotakoulun järjestämä harjoitus Joutsassa Keski-Suomessa. Myös Karjalan lennoston Hornet-hävittäjät osallistuvat harjoitukseen niin, että torstai-iltana Hornetit voivat lentää vielä kello 23.30 asti.

Lentäjät käyvät harjoittelemassa lentokoulutusohjelmiensa mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan sekä päivä- että yöolosuhteissa. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien Ilmavoimien ohjaajien koulutukseen.

Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti tukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin, jotta lentokalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti eri puolille Suomea.

Joutsan harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 200 henkilöä, joista noin 70 on reserviläisiä.

Ensi viikolla alkaa Ilmavoimien toinen harjoitus, johon osallistuu 50 lentokonetta ja noin 3 700 henkilöä eri puolilla Suomea. Osallistujista noin 2 400 on reserviläisiä.

Ilmaoperaatioharjoitus 3.–8. lokakuuta on Ilmavoimien tämän vuoden pääsotaharjoitus. Harjoituksessa mukana ovat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot. Tänä vuonna Ilmavoimat kouluttaa etenkin Lapin lennoston ja Ilmasotakoulun reserviläisiä Rovaniemellä ja Jyväskylän Tikkakoskella.

Harjoitukseen osallistuvat lentokoneet jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan joukkoon. Harjoitusvastustajan päätukikohtana on Siilinjärven Rissala eli Karjalan lennoston tukikohta.

Lokakuun alun harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 3. lokakuuta kello 12 ja päättyy lauantaihin 8. lokakuuta kello 15 mennessä.

Alkuviikosta eli ensi maanantaina ja tiistaina lentotoiminta päättyy iltaisin kello 22. Ensi keskiviikosta lauantaihin asti lentotoimintaa on kaikkina vuorokauden aikana, joten Hornetien voi poikkeuksellisesti kuulla lentävän harjoituslentojaan myös keskellä yötä.

Hornet-hävittäjien lisäksi Ilmavoimien pääsotaharjoituksessa on mukana Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa, Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjiä. Ruotsalainen lento-osasto tukeutuu harjoituksessa Rovaniemen lentokenttään.

Harjoituksessa käytetään Rovaniemen, Tikkakosken ja Rissalan lisäksi myös Oulun, Pudasjärven, Vaasan, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemin lentokenttiä sekä Kallaxin tukikohtaa Ruotsissa.

Harjoitukseen liittyy lentoja matalalla sekä meren yllä myös yliäänilentoja.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Ne voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä.