Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaa sana Kansanedustajien on uskallettava linjata asioita

Eduskunta hyväksyi tämän viikon maanantaina ylimääräisessä täysistunnossaan Marinin hallituksen kiistellyn lain, jolla rajoitettiin hoitajien työtaistelua.

Monille kansanedustajille äänestys tuntui olevan näin eduskuntavaalien läheisyydessä hankala. Ehkäpä osittain tästä syystä äänestyksistä oli poissa yli 50 edustajaa.

Lain tarkoituksena on turvata välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito työtaistelun aikana. Sitä sovellettaisiin tilanteissa, "joissa asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarantuu vakavasti kuntien tai kuntayhtymien järjestämää terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevan työntekijäjärjestön työtaistelun aiheuttaman henkilöstövajauksen vuoksi."

Äänestin hallituksen esityksen puolesta, koska koen tärkeänä, että myös työtaistelujen aikana huolehditaan ihmisten turvallisuuden kannalta kriittisistä ydintoiminnoista.

Ehkäpä osittain tästä syystä äänestyksistä oli poissa yli 50 edustajaa.

Itse asiassa eihän turvaamiseen tarvitse lain pykäliä käyttää, jos riittävästä henkilöstömäärästä pystytään edellä mainittujen herkkien toimintojen suhteen sopimaan työntekijäjärjestöjen ja työnantajan välillä.

Täysistunnon äänestystulos 109 puolesta ja 38 vastaan taitaa puhua aika selvää kieltä myös eduskunnan suhtautumisesta välttämättömään kotihoitoon ja potilasturvallisuuteen. Kyseessä ei ollut kannanotto itse työtaistelun oikeutukseen.

Sanomattakin on selvää, että nyt säädetyn lain keinoja ei voida millään tavoin käyttää työtaistelun murtamiseen.

Kansanedustajat eivät päätä palkoista, eivät edes epäsuorasti hyvinvointialueiden rahoituksen kautta. Palkka on tietysti jokaiselle tärkeä tekijä, mutta kyllä työssä viihtymiseen tarvitaan paljon muutakin.

Se on ainakin varmaa, että erikoissairaanhoidon kulut kasvavat, mikäli terveyskeskukset ovat aliresursoituja lääkärien ja hoitajien suhteen.

Tammikuun alussa aloittavilla hyvinvointialueilla on tärkeä tehtävä, sillä koko uudistus on tehty perusterveydenhuollon vahvistamiseksi.

Kirjoittaja on iisalmelainen kansanedustaja (kok.).