Vapaa sana | Alapa selittää, mistä olet vitosesi saanut

Kuulutko sinä siihen ihmisryhmään, joka panee kolikoita tai pieniä seteleitä säästöpossuun? Ja vie ne sitten pankkiin, kun lipas alkaa olla täynnä.

Lopeta moinen harrastus heti, sillä pankkisi ei nykyään välttämättä huoli vaatimattomia pennosiasi. Nehän voivat olla vaikka viekkaudella saadut.

Näin kävi eräälle iisalmelaiselle naiselle. Hän oli pannut muutamien vuosien ajan ostoksista jääneet vitosen setelit syrjään ja marssi eräänä päivänä onnellisena pankkiin yli tuhannen euron ”saaliinsa” kanssa tarkoituksenaan tallettaa rahansa tililleen.

Mutta mitäpä sanottiin pankissa? Tivattiin, mistä setelit ovat peräisin.

Virkailija ei ottanut vitosia vastaan, koska asiakas ei pystynyt - tietenkään - antamaan seikkaperäistä selontekoa rahojen alkuperästä.

Rahanpesustako meitä epäillään?

Mistäpä sitä tavallinen eläkeläinen olisi arvannut, että olisi pitänyt pitää kirjaa jokaisesta tilanteesta, jossa vitonen on jäänyt käteen. Myöskään muuan kaveriporukka ei saanut vaatimatonta 120 euron kolikkomäärää tilille, samasta syystä.

Ihanhan tämä on mennyt hulluksi. Mikä järki tällaisissa säännöissä on? Haluaako pankki eroon piensäästäjistä ja käteisestä vai miksi tavan tallaajalta tivataan rahojen alkuperää? Rahanpesustako meitä epäillään?

Sama tilanne, jos asiakas haluaa nostaa käteistä tiskiltä omalta tililtään, virkailija penää, mihin aiot rahasi käyttää? Mitä hiivattia se pankille kuuluu, mihin asiakas omat rahansa tuhlaa. Ei sitä ennenkään kyselty. Kuten ei säästöpossun säästöjen alkuperääkään.

Virkailija on tilanteeseen tietenkin syytön. Hänen kuuluu virkansa puolesta asiaa kysyä, mutta eikö tällaisissa tilanteissa voisi kuitenkin käyttää järkeä ja tilannetajua?

Etenkin, jos virkailija ja asiakas ovat tunteneet toisensa vuosikymmeniä. Ja vaikka eivät tuntisikaan toisiaan, mokomat säännökset ovat vähäjärkisiä.

Selittäisikö joku viskaali, miksi ko. säännöt on otettu käyttöön? Kun niillä ei varmasti ole mitään käytännön merkitystä, sillä käteisen tallettajista ja tiskiltä nostajista suurin osa on aivan vaarattomia eläkeläisiä.

Ja talletettavat ja nostettavat summat loppujen lopuksi pieniä.

Kirjoittaja on entinen Iisalmen Sanomien toimittaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat