Vapaa sana | Onko meillä tahtoa selviytyä?

Palkkaratkaisut julkisella puolella ovat olleet kohtuuttomia verrattuna talouden näkymiin. Ymmärrän täysin korotustarpeet tietyillä toimialoilla, mutta malttia olisi tarvittu huomattavasti enemmän kuin mihin päädyttiin.

Samoin muu muassa hyvinvointialuiden johdon palkkataso alkaa olemaan todella kovalla tasolla. Oma hyvinvointialue on valmiiksi kymmeniä miljoonia miinuksella ja tuon tappion kattamiseen nähdään valtion tuen lisääminen ja kustannusleikkaukset.

Toivottavasti kustannusleikkaukset eivät kohdistu siten, että meidän yläsavolaisten ihmisten palvelut huononevat. Pelkään, että asukkaiden todellisen hyvinvoinnin ylläpitäminen palaa takaisin kuntien vastuulle ja hallinnolliset organisaatiot keskittävät palvelujaan Kuopioon.

Yrittäjät ja maatalous ovat jo nykyisessä tilanteessa vaikeassa tilanteessa, heidänkin tulevaisuus pitää nähdä silloin, kun selviytymisratkaisuja mietitään.

Tuleva syksy ja tulevat vuodet ovat vaikeammat kuin osataan arvatakaan. Nyt jo toteutunut inflaatio ja elämisen kallistuminen aiheuttavat normaalin kuluttajan arkeen muutoksia, ei pelkästään taloudellisesti vaan myös henkisesti.

Ratkaisuna ei ole muu kuin tiivis yhteistyö talouselämän, työmarkkinatoimijoiden ja julkisen puolen toimijoiden kesken. Ja muistetaan myös menneen ajan antamat opit kuinka kansantalous on saatu nostettua suosta.

Tietysti ajat ovat muuttuneet, mutta kaksi asiaa pitää muistaa kustannuksia pitää karsia ja velka pitää maksaa takaisin. Yhdessä tekeminen on se avainsana.

Huolestuneen viestini loppuun haluan kuitenkin tuoda esille positiivisen kokemuksen siitä, kuinka Ylä-Savossa yhdessä tekemisen henki yritysten, oppilaitosten ja kuntien kesken on menossa eteenpäin askel askeleelta.

Tehdään vielä yhteinen elinkeino-ohjelma, jossa jokaisella toimijalla olisi oma roolinsa ja silloin päällekkäiset hankkeet ja toimet jäisivät pois ja jokainen hoitaisi aktiivisesti omaa rooliaan.

Kirjoittaja on kauppaneuvos ja mukana useiden yritysten hallituksissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat