Kuolleita: pääkirjoitustoimittaja Heikki Pennanen

Iisalmen Sanomien pitkäaikainen pääkirjoitustoimittaja Heikki Pennanen on kuollut.

Pennanen menehtyi 23.–24. toukokuuta 2022 välisenä yönä kotonaan Kiuruvedellä. Hän oli syntynyt Kiuruvedellä 30. elokuuta 1952.

Sotilasarvoltaan hän oli reservin luutnantti.

Heikki Pennasen lapsuudenkoti oli Niemiskylän Murto. Lapsuudenperheeseen kuului vanhempien lisäksi viisi poikaa ja yksi tyttö. Heikki oli lapsisarjan toiseksi vanhin.

Kotitilansa töihin hän osallistui jo lapsuudestaan lähtien. Opiskeluaikaankin kotitilan työt toivat hänet kesiksi Niemiskylälle.

Pennanen suuntasi Oulun yliopistoon opiskelemaan ensin biologiaa, mutta pian hänen pääaineekseen vaihtui suunnittelumaantiede.

Opintojen jälkeen maatilan pojalle sopi kuin luonnostaan maataloustoimittajan työ Iisalmen Sanomissa 1980-luvun alussa. Myös yhteiskunnalliset aiheet ja politiikka kiinnostivat häntä jutuntekijänä.

Muutaman vuoden Pennanen ehti olla Iisalmen Sanomien toimituspäällikkönä, mutta suurimman osan työurastaan hän toimi pääkirjoitustoimittajana. Siinä tehtävässä hän pitkälti määritteli lehden kannan oman alueen, kotimaan ja maailmankin asioihin. Kolumneja ja pääkirjoituksia häneltä ehti syntyä noin 8 000.

Hänen viimeinen pakinansa ilmestyi Iisalmen Sanomissa 22. heinäkuuta 2009. ”Kaksikymmentä vuotta kirjoittamista seitsenpäiväisen lehden pääkirjoitussivulla on pitkä aika,” hän siinä totesi.

Pääkirjoitusten ja kolumnien kirjoittamisen sekä toisten pääkirjoittajien ja kolumnistien tekstien käsittelemisen lisäksi Pennanen koosti katsaukset toisista lehdistä ja käsitteli Lukijan mielipide -sivun kirjoitukset. Alkuvaiheessa niistä osa tuli puhelimitse ja osa käsin kirjoitettuina kirjeinä. Myöhemmin lukijat alkoivat lähettää mielipiteensä sähköpostitse, mikä nopeutti sivun koostajankin työtä.

Tekstaripalstan hän otti sivulle jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Pennanen oli pitkään yhdyshenkilönä koulujen suuntaan Sanomalehti koulussa -viikkoon liittyen ja oli innostamassa nuoria lukemaan lehtiä myös olemalla mukana jokakeväisen Uutisviisaat-kilpailun järjestelyissä.

Vapaa-ajallaan Pennanen harrasti ravien seuraamista ja raviveikkausta, golfia ja viime vuosina myös keilailua. Keski-Euroopassa hän kävi sukulaistensa ja työkavereidensa kanssa laskettelemassa ja kiertämässä matkailukohteita matka-autolla.

Niemiskylän kylähistoriikin hän toimitti vuonna 1988.

Heikki Pennasella ei ollut omaa perhettä, mutta sisarusten lapset ja lapsenlapset olivat hänelle tärkeitä ja läheisiä. Kaikki joulunsa hän vietti lapsuutensa kotipaikalla Murrolla.

Kirjoittaja on Heikki Pennasen pitkäaikainen työtoveri

Etusivulla nyt

Luetuimmat