Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Iisalmesta suuntaa bussi Puolaan hakemaan 35 ukrainalaispakolaista – "Innostuin tästä heti ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi matkalle"

Lions Club Iisalmi Koljonvirta suunnittelee ensi viikolle bussimatkaa Puolaan. Yhdistyksen presidentti Hannu Nyman kertoo, että he hakevat Puolasta noin 35 Ukrainasta lähtenyttä pakolaista.

– Minä innostuin tästä heti ja ilmoittauduin vapaaehtoiseksi matkalle. Kyseessä on samalla tiettävästi ensimmäinen suomalaisen lionsklubin organisoima ja toteuttama pakolaisten hakumatka.

Linja-autonkuljettaja ja Ysaon opettaja Jorma Jauhiainen opettaa Ylä-Savon koulutuskuntayhtymässä logistiikkapuolella. Hän on tämän idean isä ja matkan pääkuski. Hän on myös Lions Club Koljonvirran jäsen.

– Tarkoitus olisi lähteä aamuyöllä 14. huhtikuuta eli kiirastorstaina. Lautta Helsingistä Tallinnaan lähtee kello 10.30., Jauhiainen valottaa.

Hän oli varautunut siihen, että haettaisiin 40 pakolaista, mutta vähän pienempään määrään jäädään.

– Meillä huoltohenkilökunta vie vähän paikkoja bussista.

Mukaan matkalle lähtee kolme kuljettajaa. Jauhiainen on Ylä-Savon ammattiopiston puolesta myös huolehtimassa ja vastuussa linja-autosta. Muina kuljettajina toimivat Seppo Halonen, joka myös on klubin jäsen, sekä Pekka Parviainen Kuopiosta.

– Silta 22 -yhdistyksestä mukaan lähtevät tulkki ja terveydenhoitaja. He lähtevät Helsingistä ja ovat mukana koko matkan ajan.

Silta 22 Ry on yhteisö, joka on käynnistynyt Ukrainan pakolaistilanteen vuoksi. Tämä yhdistys koordinoi avustettavien pakolaisten noutopaikat.

– Samoin huoltopaikat matkan varrelle ja linja-autopaikat.

Ajomatka on suurin piirtein neljätuhatta kilometriä. Karttaa tarkastellessa sieltä löytyy Przemysl.

– Se on Lvivin korkeudella, jos kartasta katsotaan, Jauhiainen sanoo.

Przemysliin on varauduttu pitämään vuorokauden mittainen tauotus.

Jauhiainen on liikkunut paljon maailmalla työn kautta. Myös Nymanille tiet ovat tulleet tutuiksi karavaanariharrastuksen puolelta.

– Minä olen viimeksi matkustanut noita reittejä toisin päin, kun jäimme koronan takia jumiin Kreetalle, Nyman kertoo.

He matkustivat sinne lokakuun lopulla 2019, ja tarkoitus oli tulla maaliskuussa 2020.

– Korona iski, ei päässyt edes lentokoneella pois. Loppujen lopuksi heinäkuun viidentenä pääsimme sieltä takaisin.

Sotatila on yllättänyt Euroopan. Ei tällaista tilannetta ole osattu odottaa, vai kuinka?

– Ei oman elämän aikana ole tällaista ollut. Ei tämä kuitenkaan minua jännitä, Jauhiainen tuumii.

Nyman on ärsyyntynyt siitä, miten eri tavoin kaupungit ja kunnat suhtautuvat pakolaisiin.

– Osa suhtautuu heihin virkamiesmäisesti ja vetoaa maahanmuuttoviraston ohjeisiin. Jos heillä ei ole kotimajoitusta, heidän täytyisi kulkea vastaanottokeskusten kautta. Siinä ei ole mitään järkeä.

Nymanin mukaan esimerkiksi Iisalmessa olisi valmiuksia ottaa pakolaiset suoraan.

– Minun vanha kotikaupunkini Laitila on ollut esillä tässä asiassa. Siellä joustetaan ja etsitään tyhjiä asuntoja. Lapset pääsevät heti kouluun.

Miehet sanoivatkin, että nyt Iisalmesta haetaan perhemajoitusmahdollisuuksia. Niissä asioissa voi ottaa yhteyttä Nymaniin, numeroon 0500-523655.

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen sanoo, että hänen tietojensa mukaan Ylä-Savon kunnissa on jo Ukrainasta tulleita pakolaisia, jotka ovat tulleet Suomeen joko omin avuin tai autettuna.

– Kaupunki on muutaman yhteistyökumppanin kanssa varautunut vastaanottamaan tässä vaiheessa 200 henkilöä (Migrin alustavasti ilmoittama määrä). Käytännössä olemme varautuneet ottamaan Ukrainan sotaa pakenevia vastaan vastaanottokeskuksen kautta, mutta tarvittaessa myös muuta kautta tulevia Ukrainan pakolaisia.

Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä, mutta Operaatio Kuunsilta on käynnissä ja matka Puolaan pakolaisia hakemaan alkanut