Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalevi Hillin vapaa sana Onko katse tulevaisuuteen kohdallaan?

Samaan aikaan kun sota Euroopassa jatkuu ja korona osaltaan koettelee ihmisten terveyttä ja kuormittaa terveydenhuoltoa, hallituksen meno jatkuu ennallaan.

Sähkö tulee pistorasiasta ja rahaa otetaan seinästä. Tällainen mentaliteetti näkyy vaan jatkuvan. Julkisen puolen menoja kasvatetaan koko ajan ja hyvinvointialueista tulee verorasitetta lisää veronmaksajille. Olisi todella mielenkiintoista tietää kuinka paljon julkiset menot hallintohimmeleineen ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

On ymmärrettävää, että koronapandemia ja Ukrainan tilanne vaativat Suomelta rahaa, mutta samaan aikaan näyttää edelleen unohtuvan oman kansamme hyvinvoinnin säilyttäminen ,kehittäminen ja tulevaisuudesta selviytyminen. Velkaa on helppo ottaa, mutta se pitää maksaa myös takaisin, raha ei tule itsestään automaatista.

Vihreä siirtymä on tärkeää, mutta jos nykymenolla tuijotetaan vain siihen asiaan niin eläminen tehdään erittäin vaikeaksi, varsinkin kasvukeskusten ulkopuolella.

Tarvitsemme kunnossa olevat tieyhteydet koko maahan, jotta voimme kuljettaa puuta, maitoa elintarvikkeita ja kaikkea muuta. Tarvitsemme kuljetusalan yrityksiä, maataloutta ja toimivia yhteyksiä tuotteittemme kuljetukseen.

Uskon edelleen, että muullakin osalla Suomea on olemassa elinkelpoisuutta.

Tällä menolla keskitetään kaikkea pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Uskon edelleen, että muullakin osalla Suomea on olemassa elinkelpoisuutta.

Maatalouden, turvetuotannon ja kuljetusalan kohtelu hallituksen osalta ovat hyviä esimerkkejä siitä, että kuinka lyhytnäköistä politiikkaa harjoitetaan. Huoltovarmuuden heikkoudet ovat jo nyt tulleet hyvin esille vaikka emme olekaan suoranaisesti mukana sodassa.

Hätäisesti yritetään tehdä riittämättömiä tukiratkaisuja jo nyt vallitsevaan tilanteeseen. Vaikka rauha saataisiinkin jossain vaiheessa Ukrainan sotaan jäljelle jää paljon maksettavaa taloudellisesti, ja me olemme veronmaksajina osaltaan maksajina. Henkisistä kärsimyksistä toipuminen on vielä vaikeampi asia ukrainalaisille, sitä emme edes osaa kuvitella.

Me emme voi pienenä maana pelastaa koko maailmaa, on syytä keskittyä myös meihin suomalaisiin, nyt ja tulevaisuudessa. Yhdessä.

Tarvitaan aitoa yhteistyötä eri tahojen kanssa ja annettava tilaa suomalaiselle yrittäjyydelle ja yrityksille.

Lakkoilemalla ja veroja korottamalla tätä maata ei pelasteta ja pidetä kilpailukykyisenä maailmalla. Nyt tarvitaan työmarkkinaosapuolilta, molemmilta, kykyä nähdä tilanne mihin olemme ajautumassa koko kansantaloutena. Samoin on huolehdittava julkisten menojen kasvun taittamisesta.

Elämme vaikeassa tilanteessa, jossa inflaatio laukkaa palkkojen nousua nopeammin, elämisen kustannukset koskettavat jokaista, korkojen nousu on edessä ja myöskään rauhanomainen eläminen ei ole enää itsestään selvyys.

Nyt jos koskaan tarvitaan kaikilta yhteistyötä ja yhteistä näkemystä siihen, että selviydymme valtiona ja erityisesti suomalaisina tulevista haasteista, jotka pandemia, sota ja jopa oma tapamme toimia ovat aiheuttaneet.

Kirjoittaja on kauppaneuvos ja mukana useiden yritysten hallituksissa.

kalevihilli@gmail.com