Muutoksia koronatestaamiseen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä – oireettomien ja lieväoireisten testaamisesta aiotaan luopua

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on muuttanut koronaviruksen jäljitykseen ja testaukseen liittyviä toimintatapojaan. Sairaanhoitopiiri noudattaa Sosiaali- ja terveysministeriön antamaa kansallista covid-19 -testaus- ja jäljitysstrategiaa, jota on päivitetty.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa, että karanteeneista sekä laaja-alaisesta oireettomien ja lieväoireisten testaamisesta aiotaan luopua. Myös altistuneiden jäljittäminen lopetetaan.

Päätöstä perustellaan sillä, ettei tartunnanjäljityksellä ole enää yhtä suurta vaikutusta kuin koronaepidemian alkuvaiheessa.

Jatkossa testaaminen tulee kohdistumaan vakavasti sairastuneisiin ja riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin. Tällä tavalla taataan heidän mahdollisuutensa päästä nopeasti testiin.

Aikaisempi testausmäärä sitoo runsaasti terveydenhuollon kapasiteettia.

Tärkeimpiä näytteenoton kriteerejä ovat henkilön oireisuus ja hoidon tarve. Koronanäyte tulisi ottaa aina, jos henkilöllä on vaikeaoireinen koronainfektio, hän kuuluu riskiryhmiin, on raskaana tai työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

Tartuntojen leviämisen estämisessä merkittäväksi tekijäksi nousee hengitystieinfektioon sairastuneen omaehtoinen eristäytyminen.

Lieväoireisen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Hän voi tehdä halutessaan kotitestin, mutta mahdollista positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat