Kääk. Ensimmäistä kertaa ties kuinka pitkään aikaan alkaa kohta vallata äänestyspaniikki. En muista, milloin olisin viimeksi tällaista kokenut, kun Kekkosen jälkeisissä vaaleissakaan en vielä ääneen päässyt.
Ketä ihmettä siellä nyt oikein voisi äänestää, on se päällimmäinen kysymys. Eduskuntavaaleissahan sopivan ehdokkaan valinta on helppoa kuin ykkösen piirtäminen äänestyslippuun.
Vuonna 2019 vaaliessa oli ehdolla kymmenen iisalmelaista ehdokasta. Kun Arkadianmäelle on niin tärkeää saada oman alueen puolestapuhujia, niin helppo on tuosta joukosta valita.
Jos kynnyksen nosti Ylä-Savon reunalle, ehdokkaita oli 11 enemmän. Kaikkiaan siis 21 ehdokasta, jos yläsavolaisen sinne halusi.
Viime kesän kuntavaaleissa äänestyspäätöksen tekeminen on vähän vaikeampaa, kun ehdokkaitakin oli enemmän - Iisalmessa peräti 154 henkilöä halusi kantaa kortensa kekoon yhteisten asioiden hoitajana.
Siitäkin joukosta oli helppo joku akuankka valita. Äänestyssalaisuuden vuoksi en valitettavasti voi tunnustaa äänestäneeni itseäni.
Siitäkin joukosta oli helppo joku akuankka valita.
Mutta entäs nyt sitten. Koko hyvinvoivalla Pohjois-Savon alueella yhteisiä asioita haluaa nyt hoitaa peräti 561 ehdokasta. Voi sitä joukon määrää. Yritäpä siitä joukosta sopivin valita.
Jotkut mainostavat, että bensanhinnan korottajat pitää äänestää pois. Ensinnäkään en ymmärtänyt, miten bensan hinta tähän vaaliin vaikuttaa ja toisekseen sekin meni yli, että mistä heidät äänestetään pois.
Yleensä on vaikea lähteä pois sieltä missä ei ole, mutta ehkä se politiikoilta onnistuu.
Facebookissa näin listan, jossa tekijä sulki pois omista ehdokkaistaan muun muassa joka paikkaan pyrkijät ja rokotevastaiset kaikentietäjät. Tästä on helppo olla samaa mieltä.
Tulevilla päättäjillä pitäisi myös minun mielestä olla edes jonkun verran vastuuntuntoa lähimmäisistä ja kanssaihmisistä, eikä vain tuijottaa omaan käsivarteen.
Joka paikkaan pyrkijät taas antavat helposti itsestään sellaisen kuvan, etteivät itsekään tiedä, missä heidän asiantuntemukselleen olisi eniten käyttöä.
Tai sitten he vain haluavat juosta kokouspalkkioiden perässä kaikissa mahdollisissa kokouksissa, josta olen viime vuosina nähnyt muutamia esimerkkejä.
Joukossa on paljon sotealan ammattilaisia, mutta ovatko he siellä varmistamassa omia työolojaan vai järjestämässä palveluja kuntalaisille?
Voe ristus, kun on vaikeaa.
Mitä tuolla äänestyskopissa sitten pitää tehdä. Heittää tikkaa vai noppaa?
Tikanheitto voi olla vaikeaa, koska noin iso ehdokasmäärä tuskin yhdelle seinälle sopii. Ensin pitäisi valita seinä, johon heittää ja sen jälkeen heittää vielä ehdokkaaseen. Ei siis ole kovin tasa-arvoinen menetelmä.
Nopalla voisi heittää kolme numeroa, joista jokainen voisi olla yksi ehdokkaan numerosta. Hankaluutta operaatioon tulee siitä, että kaikki alle sadan olisivat poissa pelistä. Ja jos ensimmäinen numero on kuutonen, kaikki ovat ulkona. Ei toimi.
Kai sieltä sellainen on löydettävä, jonka voisi nälissään laittaa vaikka ruokakauppaan asioimaan. Mieluusti paikallinen, sillä lähimenneisyydessä Kuopio on ollut enemmän palvelujen imuri kuin koko maakunnan veturi.
Kirjoittaja työskentelee itsenäisenä mediayrittäjänä ja sisältöjen tuottajana yläsavolaisille yrityksille ja yhteisöille.
tommi.korpihalla@mediatoimistook.fi