Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin uusi vuosi 2022 kohtelee kukkaroasi – Palkkaverotus kevenee hieman. Koti-talousvähennystä korotetaan osittain

Muutokset

Uusi vuosi 2022 tuo tullessaan tukun veromuutoksia. Uutissuomalainen kokosi esimerkkejä muutoksista, jotka vaikuttavat kuluttajan rahapussiin.

1 Palkkaverotus kevenee hieman.

Palkansaajan tuloveroprosentti laskee noin 0,1 prosenttiyksikköä ensi vuonna, kun huomioidaan muutokset eri ansiotuloveroperusteissa ja veronluonteisissa sosiaalimaksuissa sekä valtiovarainministeriön ennustama kolmen prosentin keskimääräinen ansiotason nousu. Myös eläkkeensaajien veroprosentit laskevat suunnilleen saman verran.

2 Kotitalousvähennystä korotetaan osittain.

Kotitalousvähennystä korotetaan kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä vuosiksi 2022–2023 sekä öljylämmityksestä luopumisesta vuosiksi 2022–2027.

Vähennyksen enimmäismäärä nousee 2 250 eurosta 3 500 euroon. Työn osuudesta saa vähentää nykyisen 40 prosentin sijaan 60 prosenttia. Jos palkkaa henkilön tekemään työtä, voi vähentää 15 prosentin sijaan 30 prosenttia palkasta sekä työnantajan sivukulut. 100 euron vuotuinen omavastuu säilyy.

Muiden töiden, kuten remonttien, kotitalousvähennys pysyy ennallaan.

3 Asuntolainan korkovähennys kutistuu.

Asuntolainan korkovähennys laskee 10 prosentista 5 prosenttiin. Vuodesta 2023 alkaen asuntolainan korkoja ei saa vähentää verotuksessa enää lainkaan.

4 Työsuhdeauton verotusarvo alenee.

Työsuhdeauton verotusarvoa alennetaan 85 euroa kuukaudessa vuosiksi 2022–2025, mikäli auto on vähäpäästöinen hybridi- tai kaasuauto.

5 Täyssähköautot vapautuvat autoverosta.

Täyssähköautojen autovero poistuu vuoden alusta. Autoveroa ei tarvitse maksaa, jos auton käyttövoimana on yksinomaan sähkö tai vety. Autovero hyvitetään asiakkaille takautuvasti tämän vuoden lokakuusta lähtien.

6 Tupakan hinta nousee.

Tupakka-askin hinta nousee yhteensä 50 sentillä, jos tupakkaveron korotukset tammi- ja heinäkuussa menevät hintoihin täysimääräisinä.

Tupakkaveroa korotetaan puolivuosittain myös vuonna 2023.

7 Mietojen oluiden hinnat muuttuvat hieman.

Esimerkiksi pienen 0,6-prosenttisen olutpullon hinta noussee sentillä ja 3,5-prosenttisen pullon hinta laskenee 14 sentillä.

Mietojen oluiden alennettua verokantaa laajennetaan ja korotetaan.

Muutokset kiristävät 0,6–2,8 prosentin vahvuisten oluiden verotusta vähän ja keventävät 2,9–3,5 prosentin oluiden verotusta jonkin verran.

8 Koronaviruksen kotitestien hinnat laskevat.

Koronaviruksen kotitestien hintojen arvioidaan laskevan. Hallitus esittää, että kotitestien 24 prosentin arvonlisävero poistetaan ensi vuodeksi.

Lähteet: Verohallinto, Veronmaksajat, valtiovarainministeriö