Ponsse ja Neste tutkivat suomalaista sisua – Kipinänä oli koronapandemian heittämät uudenlaiset haasteet

Suomalaisen työn, osaamisen ja yrittäjyyden äärellä voimansa yhdistäneet Ponsse ja Neste selvittivät yhteishankkeessaan ensimmäistä kertaa maailmassa tekoälyn avulla, mitä suomalainen sisu on tänä päivänä.

Sisu määritellään usein sisäisenä voimavarana, joka auttaa selviämään haastavistakin tilanteista, ja suomalaisuudessa sisu liitetään usein selviytymiseen ja menestykseen niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla.

Idea 2020-luvun sisun keskeisten tekijöiden selvittämisestä sai alkunsa globaalin koronapandemian yrittäjyydelle asettamista uudenlaisista haasteista. Hankkeen tavoitteena on tarjota jokaiselle mahdollisuus tunnistaa oma sisunsa ja kehittää vahvuuksiaan pandemian jälkeisessä muuttuneessa maailmassa. Kumppanina tekoälyteknologiassa toimi suomalainen Kasvu Labs Oy.

Tekoälyn avulla analysoitiin ja tulkittiin 500 000 lainausta tai puhetta, 5 000 TED Talk -puheenvuoroa sekä kymmeniä henkilöhaastatteluja erilaisista näkökulmista. TED Talk -puheenvuorot ovat Yhdysvalloista alkunsa saaneita kansainvälisen tunnettuuden saavuttaneita puheenvuoroja, joiden aiheet keskittyvät teknologiaan, viihteeseen ja designiin.

– Sisu on monelle suomalaiselle jollain tavalla tuttu käsite, mutta sen kiteyttäminen muuttuneessa maailmassa ei ole helppo tehtävä ‒ tekoälyn avulla tämä oli kuitenkin mahdollista. Suomalaista sisua ei ole tiettävästi koskaan aiemmin purettu osiin ja tarkasteltu näin laajasti. Sisu pitää sisällään erilaisia mielikuvia, asenteita ja havaintoja, joihin halusimme yhdessä Nesteen kanssa syventyä. On mielestäni hienoa, että 2020-luvun sisun yksi kulmakivistä on intohimo, johon tekoälyn analyysin perusteella kiinnittyy usein myös pehmeitä arvoja, sanoo Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela.

Etusivulla nyt

Luetuimmat