Koronanyrkki: Pohjois-Savo ei täytä uusia leviämisvaiheen kriteereitä, eikä uhkaa erikoissairaanhoidon kuormittumiselle juuri nyt ole

Infektioylilääkäri Irma Koivula kertoi koronanyrkin linjaukista maanantaina. Arkisto/Juha Poutanen
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Pohjois-Savon alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli koronanyrkki teki uuden tilannearvion maanantaina. Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo, että Pohjois-Savossa ei edelleenkään täytetä uusia leviämisvaiheen kriteereitä, vaikka koronan ilmaantuvuus on maakunnassa noussut.

– Kriteerit ovat muuttuneet. Emme täytä leviämisvaiheen kriteereitä muun muassa siksi, että meillä on Pohjois-Savossa erinomainen rokotuskattavuus varsinkin siinä väestössä, jossa on suurin osa vakavan taudin riskissä olevia henkilöitä eli yli 50–55-vuotiaita, Koivula kertoo.

Hänen mukaansa Pohjois-Savossa yli 55-vuotiaista peräti lähes 90 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta ja yli 60-vuotiaissa ylitetään jo 90 prosenttia. Lisäksi kolmansia piikkejä annetaan jo monille.

– Oikeastaan ei ole edes realistista tavoitella parempaa rokotekattavuutta näissä ikäryhmissä. Ilmaantuvuus on noussut alueella 5–14-vuotiaiden sairastumisten vuoksi. Siellä on paljon niitä, joita ei ole rokotettu ja joilla tauti on lievä tai ihan oireeton.

– Meillä ei ole siis tällä hetkellä uhkaa, että erikoissairaanhoito kuormittuisi, Koivula sanoo.

Koronanyrkki myös vastasi aville, pitäisikö yli sadan hengen korkean riskin yleisötilaisuuksia sisätiloissa rajoittaa.

– Vaikeahan se on sanoa, onko rajoitus aivan välttämätön. Mutta kyllä se voi olla epidemiologisesti perusteltua taudin leviämisen estämisen kannalta. Tällä perusteella koronanyrkki päätyi asiasta keskusteltuaan ehdottamaan aville rajoituspäätöksen tekemistä. Mutta muihin kuin ison riskin tapahtumien rajoittamisiin ei ole meidän alueella perusteita.

Kommentoi