Ylä-Savon koronatilanne: Tartuntoja myös Virranrannan palvelukodissa ja Malminrannan päiväkodissa – Kuinka toimia, jos altistuu?

Uusia tartuntoja todettiin 29, ja ne kaikki ovat Kiuruvedellä. Näiden ja aiempien tartuntojen jäljitys jatkuu, Ylä-Savon sotesta kerrotaan. Teemu Hassinen
Tiina Tynkkynen-Hieta

Tiina Tynkkynen-Hieta

Koronatartuntatilanne on vakavoitunut entisestään Ylä-Savossa. Kiuruvedeltä vahvistettiin tiistaina 29 uutta koronavirustartuntaa viikonvaihteen tartuntaryppään jatkoksi, kerrottiin Ylä-Savon sotesta keskiviikkona.

Tiistaina testattiin muun muassa kaikki alueen oppilaitoksissa altistuneet nuoret ja henkilökunta, ja uusissa tartunnoissa on paljon koulualtistumisiin liittyviä jatkotartuntoja.

Tartuntoja on todettu myös Kiuruveden Virranrannan palvelukodissa ja Iisalmen Malminrannan päiväkodissa.

– Toimenpiteet jatkotartuntojen ehkäisemiseksi molemmissa yksiköissä on aloitettu, sotesta kerrotaan.

Viikonvaihteessa Ylä-Savon sote kertoi kuudesta tartunnasta Rinnekodin vuokra-asunnoissa asuvilla. Tartunnat liittyivät kaupungin kotihoidon työntekijällä viime viikon perjantaina todettuun tartuntaan. Jatkotartuntoja oli keskiviikkoon mennessä tullut yksi, ja se on Rinnekodin asukkaalla.

Tartunnan saaneiden joukossa ei ole vakavasti sairaita henkilöitä.

Ylä-Savon sote tiedotti myös, että alueella otetaan käyttöön laaja maskisuositus.

– Koronaa on tällä hetkellä liikkeellä todella runsaasti. Maskia on hyvä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa.

– Kokemus on osoittanut, että yhteiskunnan täysi sulkutila ei pidemmän päälle ole tehokas keino pysäyttää koronaviruksen leviämistä. Me emme voi pakottaa ihmisiä jäämään kotiin, mutta voimme vedota ja suositella jokaista käyttämään maskia aina julkisilla paikoilla liikkuessa ja pesemään käsiä todella usein, sanoo Ylä-Savon soten ylilääkäri Jarno Rieppo.

Koronaviruksen vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvia ja rokottamattomia suositellaan välttämään massatapahtumia, sillä riski altistua tartunnalle on nyt suuri.

– Alueella on satoja altistuneita, ja on hyvin todennäköistä, että uusia tartuntoja ilmenee lähipäivinä lisää.

Tartunnanjäljitys pyrkii ottamaan yhteyttä kaikkiin altistuneisiin, mutta koska uusia tartuntoja ja altistumisia on paljon, palvelut ovat ruuhkautuneet ja yhteydenotot kestävät tavallista pitempään.

Tartunnanjäljityksessä on keskityttävä erityisesti ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset olisivat erityisen vakavia. Näitä ovat esimerkiksi terveydenhuollon eri yksiköiden asiakkaat ja ikäihmisten palvelukotien asukkaat, sotesta kerrotaan.

– Myös samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten tartuntojen leviämisen ehkäisemiseen panostetaan.

Rajoitustoimenpiteitä ei ole alueelle toistaiseksi määrätty. Tällä hetkellä keskeisiä ovat yksilöiden omat valinnat, kuntayhtymästä muistutetaan.

– Kaikkien on tärkeää ottaa suositellut koronavirusrokotukset, sillä rokotteet suojaavat erittäin tehokkaasti koronan vakavalta tautimuodolta. Tavoitteemme onkin, että lukuisista tartunnoista huolimatta mahdollisimman harva sairastuu koronan takia vakavasti, Rieppo sanoo.

Ylä-Savon sote julkaisee tiedot vain niistä altistumispaikoista, joissa on voinut altistua suuri joukko ihmisiä tai jotka ovat muuten tärkeitä tuoda kuntalaisten tietoon. Tiedot näistä paikoista ovat Ylä-Savon soten verkkosivuilla: https://www.ylasavonsote.fi/paivittaiset-tartuntatiedot.

Iisalmen Sanomissa aiemmin kerrottujen altistumispaikkojen lisäksi koronavirukselle on voinut altistua Sulkavanjärven Aapiskukossa Selkäyden hirvimiesten hirvirokalla 7.11. kello 13–15.

Kuinka toimia?

Korona-altistus

Jos tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta oireita ei ole ja henkilö on saanut kaksi koronavirusrokotetta, tulee odottaa sotekuntayhtymän soittoa. Soittoa odottaessa ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin.

Tällä hetkellä terveydenhuollossa testataan vain poikkeustapauksessa oireettomia, vaikka henkilö olisikin altistunut koronavirustartunnalle.

Jos on altistunut koronavirukselle ja oireita on, tulisi tehdä kotitesti. Jos tulos on positiivinen, tulee varata aika koronavirustestiin ja pysytellä kotona, kunnes on saanut tarkemmat ohjeet.

Kommentoi