Kiuruvedellä lähes 30 uutta koronatartuntaa - Laaja maskisuositus käyttöön, sillä koronaa on liikkeellä "todella runsaasti"

Kiuruvedellä todettiin kolme uutta koronatartuntaa. Teemu Hassinen

Juuso Kääriäinen, Tiina Tynkkynen-Hieta

Kiuruvedeltä vahvistettiin tiistaina 16. marraskuuta 29 uutta koronavirustartuntaa, kerrotaan Ylä-Savon sotesta.

– Alueella on satoja altistuneita ja on hyvin todennäköistä, että uusia tartuntoja ilmenee lähipäivinä lisää.

Tartunnanjäljitys keskittyy erityisesti ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset olisivat erityisen vakavia. Näitä ryhmiä on esimerkiksi terveydenhuollon eri yksiköiden asiakkaat ja ikäihmisten palvelukotien asukkaat, sotesta kerrotaan. – Myös samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten tartuntojen leviämisen ehkäisemiseen panostetaan. Tartunnanjäljitys pyrkii Ylä-Savon sotekuntayhtymän tiedotteen mukaan soittamaan kaikille altistuneille, mutta yhteydenotot kestävät nyt tavallista pidempään.

Maanantaina Kiuruvedellä todettiin kolme tartuntaa ja Iisalmessa kaksi. Viikonvaihteessa Kiuruvedellä todettiin 12 tartuntaa ja Iisalmessa kolme.

Kiuruvedellä on näin ollen todettu muutaman päivän sisällä 44 tartuntaa.

Laaja maskisuositus käyttöön sotekuntayhtymän alueella

Ylä-Savon sotekuntayhtymä tiedottaa, että sen alueella otetaan käyttöön laaja maskisuositus. Koronaa on Ylä-Savossa liikkeellä tiedotteen mukaan "todella runsaasti" ja maskia on hyvä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa. Sotekuntayhtymä suosittelee vakavan koronaviruksen taudin riskiryhmiin kuuluvia ja rokottamattomia välttämään massatapahtumia, sillä riski altistua koronavirukselle on tiedotteen mukaan juuri nyt suuri.

Rajoitustoimenpiteitä ei ole toistaiseksi määrätty alueelle ja kuntayhtymän mukaan tällä hetkellä keskeisiä ovat yksilöiden omat valinnat. Ylä-Savon sotekuntayhtymän ylilääkäri Jarno Rieppo toteaa tiedotteessa, että kaikkien on tärkeää ottaa suositellut koronavirusrokotukset, sillä rokotteet suojaavat erittäin tehokkaasti koronan vakavalta tautimuodolta. Kuntayhtymän tavoitteena on Riepon mukaan, että lukuisista tartunnoista huolimatta mahdollisimman harva sairastuu koronan takia vakavasti.

Kuntayhtymä tiedottaa, että mikäli tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta on oireeton ja saanut kaksi koronavirusrokotetta, tulee odottaa sotekuntayhtymän soittoa. Soittoa odotellessa ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin. Mikäli on altistunut koronavirukselle ja oireita on, pitää kuntayhtymän mukaan tehdä kotitesti. Tuloksen ollessa positiivinen tulee aika varata koronavirustestiin.

Koronavirukselle on voinut altistua Sulkavanjärven Aapiskukossa Selkäyden hirvimiesten hirvirokalla 7.11. kello 13–15. Altistumispaikoista on tietoa Ylä-Savon soten verkkosivuilla.

Kuinka toimia? Korona-altistus

Jos tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta oireita ei ole ja henkilö on saanut kaksi koronavirusrokotetta, tulee odottaa sotekuntayhtymän soittoa. Soittoa odottaessa ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin.

Tällä hetkellä terveydenhuollossa testataan vain poikkeustapauksessa oireettomia, vaikka henkilö olisikin altistunut koronavirustartunnalle.

Jos on altistunut koronavirukselle ja oireita on, tulisi tehdä kotitesti. Jos tulos on positiivinen, tulee varata aika koronavirustestiin ja pysytellä kotona, kunnes on saanut tarkemmat ohjeet.

Sadoittain korona-altistumisia eri kouluissa Kiuruvedellä ja Iisalmessa – tartunnan on voinut saada myös joissakin harrastuspaikoissa

Koronatartuntojen määrä kasvussa Suomessa, kahdessa viikossa noin 11 000 tartuntaa – tänään raportoitu huimat 1 151 tartuntaa

Pielavedellä todettu kaksi koronatartuntaa – altistua on voinut influenssarokotuksessa torstaina

Juttua päivitetty 17.11.2021 kello 14.55: Täydennetty juttua maskisuosituksen, rokotusten ja testauskäytäntöjen osalta.

Kommentoi