Kolmannet koronarokotukset alkoivat Ylä-Savon soten alueella

Ylä-Savon sote aloitti kolmansien koronarokotusten antamisen, mutta rokote kuuluu vain voimakkaasti immuunipuutteisia sairauksia poteville. Iida Mulari
Tarja Tikkanen

Tarja Tikkanen

Ylä-Savon sote on aloittanut kolmansien koronarokotteiden antamisen. Niitä ja edelleen myös ensimmäisiä ja toisia annoksia annetaan sekä ajanvarauksella että avoimissa rokotustapahtumissa.

Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta ja vain henkilöt, jotka kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsottuihin ryhmiin. Kolmas rokoteannos on ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:

Elinsiirto.

Kantasolusiirto.

Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos.

Immunosuppressiivinen syöpähoito.

Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä.

Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV.

Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Avoimet rokotustapahtumat jatkuvat ja tarkat aikataulut löytyvät verkkosivuilta: https://www.ylasavonsote.fi/koronarokote

Koronatestauksen ohjeistusta on muutettu kansallisten suositusten mukaisiksi.

Kaksi kertaa rokotettuja ei pääsääntöisesti enää testata, jos oireet ovat lieviä.

Testiä ei pääsääntöisesti enää tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko tai jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana. Ohjeeseen on kuitenkin useita poikkeuksia. Esimerkiksi täyden rokotussarjan saanut oireinen henkilö testataan, jos hän on hakeutunut oireidensa vuoksi sairaalaan tai päivystyspisteeseen tai altistunut koronalle kahden viikon sisällä.

Myös lapsia koskevaa ohjeistusta on päivitetty. Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, eikä koronatestiä tarvita. Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista.

Myös kotitestit ovat hyvä apu uusien tartuntojen ehkäisyssä ja altistumisketjujen tunnistamisessa, eli oireiden ilmaantuessa voi tehdä kotitestin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotitestit eivät ole yhtä herkkiä eli tulos voi jäädä virheellisesti negatiiviseksi eikä niiden perusteella voi tehdä hoito- tai rajoituspäätöksiä.

Uudet ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan kuntayhtymän verkkosivuilta: https://www.ylasavonsote.fi/koronatestaus

Ylä-Savon soten alueella ensimmäisen koronarokotteen on 19.9.2021 mennessä saanut 73,9 prosenttia asukkaista ja toisen annoksen 59,2 prosenttia. Koko Suomessa on ensimmäisen rokotteen saanut 73,3 prosenttia ja toisen annoksen 58,6 prosenttia väestöstä.

Ylä-Savon soten alue ja koko Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat edelleen kiihtymisvaiheessa. Kuntayhtymän alueella on todettu viimeisten seitsemän päivän aikana yhteensä kolme koronavirustartuntaa Iisalmessa: 13.9, 15.9 ja 18.9. Kaikkien tartunnanjäljitys on saatu valmiiksi.

Korona: Iisalmessa todettiin uusi tartunta

Uusia tartuntoja oli kahden sijaan yksi

Kuopio on nyt koronavirusepidemian leviämisvaiheessa

Kommentoi