Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janette Heikkisen vapaa sana Syksy hiipi jo moneen mieleen, mutta kesää on vielä jäljellä

Syksyn läheneminen on monella tapaa haikeaa aikaa. Odotamme kesää malttamattomasti vuoden. Kesän lopussa huokailemme, kuinka se taas hujahti mennä aivan hirveää vauhtia, ja kaikkea kivaa ei ehtinytkään tehdä tarpeeksi.

Syksyn tunnelma on jo hiipinyt minunkin mieleeni, vaikka varsinainen kesälomani opinnoista ja kesätöistä alkoi vasta. Ajatukset ovat jo tiiviisti uusissa jännittävissä opiskelukuvioissa ulkomailla ja opintojen jatkuminen kolkuttelee jo lähes nurkan takana.

Seuraamani sometkin täyttyvät päivityksistä loman lopettajaisista sekä paluusta toimistoihin. Koululaisetkin aloittivat jo syyslukukauden.

Tänäkin kesänä myös korona on pannut kesälomasuunnitelmia uusiksi. Moni odotti jo, että kesällä tästä pandemiasta jo päästään, mutta hauskanpito johtikin tartuntalukujen voimakkaaseen nousuun ja Pohjois-Savonkin siirtymiseen kiihtymisvaiheeseen. Se lannisti monia.

Tällä viikolla uimarannalla minua ilahdutti, kun kuulin eräiden perheiden toivottavan toisilleen rannalta lähtiessään hyvää kesää. Se oli tervetullut muistutus siitä, että kesää todellakin yhä on jäljellä. Jos jotakin ihanaa kesäistä jäi tekemättä, vielä se on mahdollista.

Minua alkoi tänä kesänä kiinnostaa edelliskesääkin enemmän kotiseudun kesätarjonta. Otin alkukesästä tavoitteeksi, että viettäisin perinteistä Ylä-Savo-kesää täysin rinnoin kesätöistä ja muista kiireistä huolimatta.

Parasta Ylä-Savon kesissä on, että joka kesä voi olla erilainen.

Vaikka olen ollut papereilla joensuulainen nyt jo kolme vuotta, kaikki kesäni olen suurimmaksi osaksi aina ollut Iisalmessa. Kun jossain on kasvanut, ei välttämättä tule ajatelleeksi, mitä kaikkea ihan lähelläkin voi oikeastaan tehdä.

Parasta Ylä-Savon kesissä on, että joka kesä voi olla erilainen, mutta siihen kuuluvat peruselementit olivat kohdillaan.

Söin meheviä lähiseudun mansikoita, nautin auringosta, uin lähilammen raikkaassa vedessä myöhään illalla, ulkoilin puhtaassa luonnossa ja pääsin viettämään perinteisen mökkijuhannuksen. Aurinkoa saimme jopa niin paljon, että minun lisäkseni muutkin varmasti ottivat viileämmät päivät vastaan ilolla.

Tänä kesänä Ylä-Savo ihastutti erityisesti monipuolisilla taide-elämyksillään. Oli elävää musiikkia, kesäteatteria, tanssia ja kuvataidetta varmasti aivan jokaisen makuun. Se osoittaa, että Ylä-Savosta on lähtöisin upeita, taitavia ja luovia ihmisiä.

Kävin ihastelemassa maaseudun maisemia, ja myös rapsuttelemassa suloisia eläimiä kotieläinpihalla.

Nautin hyvästä ruoasta paikallisissa ravintoloissa. Tiedän, että Iisalmesta saa parasta pubiruokaa, mitä olen missään maistanut. Pielavedeltä puolestaan saa parasta pitsaa.

Palasin juuri Pohjois-Karjalaan Joensuun kotiini viettämään tätä niin sanottua lomaani kesätöiden parista ihanan Ylä-Savo-kesän jälkeen. Aion nauttia kesästä täälläkin pitäen mielessäni sen tuntemattoman perheen hyvän kesän toivotuksen uimarannalla.

Elokuussa vielä lomailevat nauttikaa kesälomastanne täysillä. Myös te, joilla lomat ovat jo takana päin sekä te, joilla ei syystä tai toisesta ollut kesälomaa tänä vuonna ollenkaan – nauttikaa vielä kesäisestä Ylä-Savosta!

Kirjoittaja oli Iisalmen Sanomien kesätoimittaja.

janettehei@gmail.com