Anni Ollikaisen vapaa sana | Säännöstelyn monet muodot – "Altaassa on kyllä selkeät turvavälit, mutta silti kysymyksiä herättää miksi vedessä liikkuvilla on eri säännöt kuin kuivalla maalla"

Aloitin keväällä kauan kadoksissa olleen harrastuksen, vesijumpan. Aikoinaan Iisalmessa asuessani kävin vesijumpassa säännöllisesti. Aikaisemmin asumissani maissa, Puolassa ja Kiinassa rakas harrastus oli tauolla, mutta onneksi Las Palmasista löytyi sopiva paikka aivan kotini nurkilta.

Vedessä tapahtuvan liikunnan ja saunan jälkeinen olotila on rentouttavinta mitä tiedän. Liikuntamuotona vedessä liikkuminen on monelle sopiva, sillä vesi lievittää kipuja ja kehon mielihyvähormonit lähtevät liikkeelle. Polvivammaisena olen erityisen onnellinen liikuntalajista, jossa ei tarvitse liiemmin miettiä mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Olen jatkanut myös tuttua ja rakasta harrastusta crossfittia, siinä osa liikkeistä tehdään sovellettuna polvivamman vuoksi. Elementtinä vesi on vertaansa vailla. Vesi on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma, niinpä vesi jo itsessään on loistava vastus liikkumiseen.

Sitten kun mukaan ottaa mukaan erilaiset vesiurheiluun tarkoitetut välineet, meno muuttuu astetta haasteellisemmaksi. Nyt pandemian aikana vesiurheilu ei ole ollut mikään itsestäänselvyys täällä Kanarialla. Välillä uimahallit ja kuntosalit ovat olleet kokonaan suljetut, välillä taas auki.

Olen jäsenenä liikuntakeskuksessa, jossa on iso kuntosali, ryhmäliikunta- ja spinning-tilat sekä uima-allasalue. Kasvomaskipakko on käytössä yleisesti koko kuntokeskuksessa.

Uima-allasalueelle mentäessä kaikilla on oltava kasvomaski, uimalakki ja sandaalit. Kun vesijumppa alkaa tai kun asiakas haluaa mennä muuten vain uimaan, kasvomaski jätetään pyyhkeen kanssa naulakkoon ja altaaseen mennään kasvomaskeitta.

Kasvo-maskipakko on käytössä yleisesti koko kunto- keskuksessa.

Altaassa on kyllä selkeät turvavälit, mutta silti kysymyksiä herättää miksi vedessä liikkuvilla on eri säännöt kuin kuivalla maalla. Uinnin loputtua lepäämässä ollut kasvomaski laitetaan takaisin kasvoille.

Hygieenisyys on tästä kaukana, mutta sääntöjä vastaan ei auta pokkuroida. Liikuntakeskuksen saunakin pysyy tuttuun tapaan suljettuna.

Kanariansaarilla on kehitetty pandemian aikana liikennevalomalli. Tämän avulla määritellään minkä tasoiset rajoitukset ovat voimassa kullakin saarella.

Tasoilla määritellään värin- ja numeron perusteella muun muassa sitä, kuinka monta ihmistä saa kokoontua julkisiin paikkoihin tai koteihin, ryhmäliikuntatunneille, ravintolaan tai julkisiin kulkuneuvoihin tai onko matkustaminen lainkaan sallittua.

Päättäjät kokoontuvat aina tasaisin väliajoin keskustelemaan tautitilanteesta sekä siitä, mihin rajoitusluokkaan kukin saari siirtyy. Uusimpana ratkaisuna haluttiin hillitä kesälomaa viettävien nuorten hengailua.

Hiekkarannoille on tullut rajoituksia ja osa rannoista suljetaan yön ajaksi. Heinäkuun loppupuolella Gran Canarian pohjoisen ja etelän välillä kulkeva yöbussi vuoro lakkautettiin.

Nuoret matkustivat paljon pohjoisosasta saarta etelään juhlimaan, joka luonnollisesti lisäsi koronaviruksen leviämistä. Bussivuoron lakkautus on tehokas keino, nähtäväksi jää kuinka kauaskantoinen ratkaisu tämä on. Nuoret kun tunnetusti keksivät uudet keinot kokoontumista varten.

Kirjoittaja asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

anni.ollikainen@hotmail.com

Etusivulla nyt

Luetuimmat