Kokoontumisten rajoituksia ei olla kiristämässä – virustartuntojen määrä maakunnassa kasvaa

Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan ei ole tulossa kokoontumisrajoitusten kiristyksiä, vaikka maakunnat ovat siirtyneet koronapandemian kiihtymisvaiheeseen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) arvioi perjantaina, ettei oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoituksien asettamiselle ole.

– Sairaanhoitopiirit arvioivat, ettei alueella ole välttämätöntä rajoittaa yleisötilaisuuksia, ja THL:n lausunto antoi tähän omat reunaehdot. Jos tilanteessa ei terveysviranomaisten mukaan tarvita järeämpiä keinoja, ei tartuntatautilain mukaista välttämättömyysperustetta ole, avin ylijohtaja Soile Lahti sanoo.

Päätöstä perustellaan sillä, että tällä hetkellä sairaalahoidon kantokyky ei ole vaarassa ja tartunnat ovat edelleen jäljitettävissä. Epidemiatilanteen kehittymistä kuitenkin seurataan Lahden mukaan koko ajan.

Uusien koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Pohjois-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin merkattiin maakunnasta 27 uutta tartuntaa lauantaina.

Uusista tartunnoista 22 on Kuopiossa, kaksi Lapinlahdella ja Pielavedellä sekä yksi Siilinjärvellä. Yksi voi olla kunnasta, jossa on alle viisi tartuntaa.

Tartunnat saattavat jo olla kuntien tiedottamia tautitapauksia, sillä THL:n rekisteri päivittyy muutamien päivien viiveellä.

Keitele kertoi lauantaina yhdestä uudesta koronatartunnasta, joka liittyy 21. heinäkuuta todettuun tartuntaketjuun. Tartunnan saanut henkilö on ollut jo karanteenissa.

Suomessa raportoitiin 794 uutta koronavirustartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 6 325 tartuntaa, mikä on 2 963 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana tautitapauksia on todettu eniten 20–29-vuotiailla, noin 2 300 koronavirustartuntaa, mikä on yli kolmannes kaikista kahden viikon tautitapauksista.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on noin 193. Viidessä maakunnassa ilmaantuvuusluku on yli sadan.

Matalinta ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla, jossa se on noin 12.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,67 miljoonaa eli 66 prosenttia Suomen väestöstä.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt vajaat 34,6 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,92 miljoonaa ihmistä.

Kommentoi