Ylä-Savon koronatilanne – Viime päivinä uusia tartuntoja on kirjattu tiheään

Hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskinkäyttösuosituksen noudattaminen ovat tärkeä osa koronatartuntojen leviämisen ehkäisyä. Tarja Tikkanen

Tero Joutselainen, 29Tiina Tynkkynen-Hieta, 29Vuokko Tarvainen

Korona

Ylä-Savosta kirjattiin perjantaina uusia tartuntoja. Iisalmen luku kasvoi THL:n koronatilastossa kahdella nousten 80:een.

Viime päivinä Iisalmesta on todettu uusia tartuntoja lähes joka päivä, Ylä-Savon soten mukaan torstaina 29.7. yksi tartunta, keskiviikkona 28.7. kolme tartuntaa ja aiemmin tiedotetut yksi tartunta kultakin päivältä 24.7., 26.7. ja 27.7.

Vieremällä todettiin Ylä-Savon soten mukaan tartunta keskiviikkona, ja tartuntoja on ollut soten mukaan kunnassa kaikkiaan 25.

Myös Lapinlahdelta kirjattiin perjantaina uusi koronatartunta, kunnan 20. tartunta. Lapinlahdella todettiin tartunta myös torstaina, ja kyse oli perheen sisäisestä tartunnasta valmiiksi karanteenissa olleella henkilöllä, kerrottiin Lapinlahden terveyskeskuksesta.

Perjantain tartunta todettiin saman perheen jäsenellä, karanteenissa olleella henkilöllä.

Pielaveden kunta tiedotti perjantaina kahdesta uudesta koronatartunnasta. Tartunnat liittyvät viime keskiviikkona (21.7.) Keiteleellä todettuun tartuntaketjuun.

Kunnan Facebook-sivuston mukaan tartuntaketjuun liittyviä tartuntoja on nyt yhteensä Pielavedellä viisi.

Koronatartunnalle on voinut altistua maanantaina 26. heinäkuuta kello 8–15 Saaran Tuvalla, tiistaina 27. heinäkuuta noin kello 19 Ravintola Laivurissa, keskiviikkona 28. heinäkuuta noin kello 14 K-Market Mesikämmenessä ja noin kello 15 Tokmannilla.

Kyseisissä paikoissa näihin kellonaikoihin olleita pyydetään tarkkailemaan oireita ja hakeutumaan tarvittaessa koronatesteihin.

Testeihin on syytä hakeutua muutoinkin matalalla kynnyksellä, mikäli on koronaan viittaavia oireita, Pielaveden kunnasta muistutetaan. On myös noudatettava hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja maskinkäyttösuositusta.

Maksuttoman koronavilkkusovelluksen lataaminen nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Pielaveden tartunnat eivät perjantaina vielä näkyneet THL:n tilastossa, jossa kunnan kokonaistartuntaluku on 25.

Keiteleen kunta tiedotti, ettei uusia koronatartuntoja perjantaina todettu. Viimeisin viime viikon keskiviikkona todettuun tartuntaketjuun kuuluva tartunta kirjattiin kunnassa torstaina. THL:n tilastoon Keiteleeltä on kirjautunut kaikkiaan 13 tartuntaa.

Koronakaranteenissa on noudatettava annettuja ohjeita hyvin tarkkaan.

Tartuntatautilääkäri antaa altistuneille karanteenimääräyksen, jossa kerrotaan karanteenin pituus ja tarvittaessa muita ohjeita.

Karanteenin aikana on vältettävä esimerkiksi lähikontakteja oman talouden ulkopuolisiin ja vietettävä karanteeni omassa asunnossa. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Vierailijoita ei saa karanteenilaisen luo päästää, ja ruoka on tilattava.

Lapinlahden terveyskeskuksessa järjestetään koronarokotuksia yli 16-vuotiaille kuntalaisille ilman ajanvarausta keskiviikkona 4. elokuuta kello 14.30–17.

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus ja keskiviikon 4. elokuuta rokotukset ilman ajanvarausta on tarkoitettu ensimmäistä rokoteannosta haluaville kuntalaisille.

Muissa rokotuksiin liittyvissä asioissa asiointi puhelimitse 017 272 0453 arkisin kello 8–9.

Ylä-Savon soten alueella rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Iisalmessa tiistaina 3.8. klo 16–20, Kiuruvedellä keskiviikkona 4.8. kello 8–16, Sonkajärvellä tiistaina 3.8. kello 11–16 ja Vieremällä torstaina 5.8. kello 8–15. Rokotukseen voivat tulla kaikki alueen yli 16-vuotiaat sekä 12–15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat lapset ja nuoret.

Kommentoi