Sari Kangaskokon vapaa sana: Karva-allergia – Kun puristelu ei tuottanut tulosta, venytin iän löysyttämää lotkotinta itään ja länteen mutta puuha keskeytyi kun naapurin rouva tuli kahville

Sari Kangaskokko

Jokunen viikko sitten huomasin vasemmassa tississä pienen tumman näppylän. Tuumin sen olevan mustapää, ne pirulaiset kun ilmestyvät mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

Otin ihosta lujan otteen ja likinäköisenä puristelin sitä vähän joka suunnasta. Kun puristelu ei tuottanut tulosta, venytin iän löysyttämää lotkotinta itään ja länteen mutta puuha keskeytyi kun naapurin rouva tuli kahville.

Seuraavana päivänä päädyin taas rutistelemaan ja venyttämään tissinahkaa mutta tumma näppylä oli ja pysyi. Kiskoin ihoa joka suuntaan aiheuttaen pari fritsun näköistä jälkeä.

Kun oikein siristin silmiäni ja laitoin silmälasit päähän, huomasin että kyseessä onkin kummallinen tumma rinkula. Jostain iäisyyden takaa mieleen juolahti se juhlava hetki, kun kerran huomasin paksun mustan haivenen ylähuulen päällä. Ajatustakin nopeammin nyppäisin sen pois pinseteillä tuntien lievää ällötystä.

Räpläsin rinkulaa ja tissinahkaa kun yhtäkkiä päähän iskeytyi kauhunsekainen ajatus ”tämä on ihosyöpää”. Tutkin ja syynäsin tissiä fanaattisesti kännykän taskulampun valossa. Kyllä. Kyseessä oli ilmiselvä ihosyöpä, ei mustapää.

Tein pari perusteellista sukellusta internetin tohtoripalstoille varmistaakseni epäilyni oikeiksi samalla etsien terveyskeskuksen numeroa.

Silmät sirrillään katsoin, että rinkula näyttäisi kadonneen.

Uumoilin että ihosyöpätutkimusta varten täytyy riisuutua persalasti. Minkälaisen helposti riisuttavan kesämekon laitan päälle kun lähden lääkäriin? Analysoin myös rintaliivien riisumista ja pukemista: tulee olemaan tuskainen homma varsinkin jos on hellettä.

Täytyykö oikeasti heittytyä täysin alastomaksi? Sheivaanko? Jos sheivaan, mitkä paikat? Irvistellen hakkasin kättä otsaan ja päätin sheivata sekä sääret että kainalot, voi jumalauta!

Lääkäriaikoja on ollut melko hankalaa saada viime aikoina joten aavistuksen verran panikoin, ehtiikö kukaan ottaa tissistäni koppia ennenkuin on liian myöhäistä?

Naapurin rouva on hoitaja ammatiltaan joten pähkinöin, näyttäisinkö tissini hänelle? En näyttänyt vaan hillitsin itseni ja lähdimme yhdessä uimaan.

Paloisvirrasta noustessa huomaa kuinka humuspitoista vesi on, kaikki ihokarvat ovat mustia kuin yö kaivoskuilussa. Laskujeni mukaan minulla on kolme hentoista kulmakarvakarvaa mutta sääristä puskee jotain aivan erinomaisen jämäkkää tavaraa. Voi kun asia olisi toisinpäin.

Myöhemmin kuuman suihkun alla rutistelin epäonnista tissiä. Silmät sirrillään katsoin, että rinkula näyttäisi kadonneen.

Asettauduin pikaisesti keittiöön tutkimaan tilannetta. Tumma rinkula oli toden totta kadonnut ja tilalle oli ilmestynyt harvinaisen tummasävyinen ihokarva.

Se paskiainen oli kasvanut ensin kieroon ihon alle, mutta suihkusta virkistäytyneena törrötti nyt aavistuksen kiemuraisena keskellä itsetehtyä tissifritsua.

Inhosta väristen etsin pinsetit, joilla nyppäisin karvan lisäksi pois vähän nahkaakin. Itsetehtyjen tissifritsujen lisäksi ihossa oli nyt pieni haava, mutta minulla niiin hyvä mieli kun ei ollutkaan ihosyöpää, vain villiintynyt ihokarva josta tuli tehtyä turhan iso numero.

Kirjoittaja on iloluontoinen iisalmelainen. sari.kangaskokko@gmail.com

Kommentoi