Korvenkävijöiden Raksa `21 leirillä on tekemisen meininkiä – Leirin perustus on kolmijalkarakennelmien varassa

Leirikeskus Tuomirannassa on parhaillaan käynnissä Iisalmen Korvenkävijöiden Raksa `21 leiri. Leirin teemana on nimensä mukaisesti rakentaminen.

– Kävimme Irlannissa vuonna 2019 ja siellä oli tämäntapaisia rakennelmia, toin tämän idean sitten meidän lippukuntaan. Yleensä aikuiset rakentavat yhdet isot leirirakennelmat koko leirille, mutta nyt jokainen saa harjoitella rakentamista, kertoo lippukunnan pestijohtaja ja Samoajien vetäjä, Jukka “Juge” Väisänen.

Hän on ollut Korvenkävijöiden partiotoiminnassa mukana vuodesta 2006 saakka.

Partiolaisten tekemien kolmijalkarakennelmien varaan voi rakentaa lähes mitä vaan. Keskiviikkona paikalle saapuneet isommat leiriläiset olivat tehneet jo ison pöydän penkkeineen.

Lisäksi jokainen ryhmä oli tehnyt omat pöytätasonsa sekä kolmijalat grilleille ja tiskialtaille, joko erikseen tai yhdistettynä pöytätasoon saman kolmijalan avulla. Lisäksi taitoja oli testattu ovipropelin ja nostosillan teossa. Kaikki rakentaminen tapahtuu ilman nauloja, apuna on perustyökalut ja puut sidotaan yhteen ohuella köydellä.

Viikonlopun aikana isommat partiolaiset siirtävät rakentamisen taitoa nuoremmille, jotka saapuivat paikalle perjantaina. Valmiit rankapuut on saatu Metsänhoitoyhdistys Savotalta, ja leirin jälkeen ne palautetaan hakepuuksi.

Tänään teemme ruoaksi jauhelihakastikkeen ja makaronia.

– Keskiviikkona ja torstaina ohjelmassa oli melontaa ja purjehdusta. Huonon sään takia melominen piti keskeyttää parin kilometrin päähän Kyllikinniemen rantaan, muuten matka olisi ollut kymmenen kilometriä, kertoo Väisänen.

Vesilläolo järjestettiin yhteistyössä Iisalmen Pursiseuran sekä Ylä-Savon Mela ry:n kanssa.

Kokkeina leirillä toimivat 17-vuotiaat Jere Hänninen ja Veeti Rusi Ykkösporukasta.

– Teimme leirin alussa vaikeampia ruokia, ja nyt isommalle ryhmälle teemme helpompia. Ruokalistalla on ollut esimerkiksi hampurilaisia ja lettuja, Hänninen ja Rusi kertovat.

Hampurilaisiin he tekivät jauhelihataikinan valmiiksi, ja jokaisessa ryhmässä paistettiin pihvit ja kananmunat itse. Samoin ryhmiin jaettiin paistettaviksi valmiiksi tehdyt lettutarpeet.

– Tänään teemme ruoaksi jauhelihakastikkeen ja makaronia, iltapalana voi olla leipää ja banaania, pojat kertovat.

He suunnittelevat tarvittavat ruokamäärät itse. Hänninen kertoo, että hänellä on koulussa kotitalous myös valinnaisena aineena.

Leirillä on yhteensä 42 lasta ja nuorta sekä kahdeksan aikuista, lisäksi mukana on perhepartiolaisia.

– Tällä leirillä meillä aikuisilla on ollut helppoa. On tarvinnut puuttua vain joihinkin tilanteisiin, kun pienemmät eivät ole tahtoneet uskoa isompia leiriläisiä, toteaa Väisänen aikaan saavasta porukasta.

Korvenkävijät järjestää leirin lähes joka kesä, ainoastaan piirileirikesinä oma leiri jätetään väliin. Leiri pidetään nyt ensimmäistä kertaa vammais-, nuoriso- ja liikuntayhdistys Vanuli ry:n hallinnoimassa Tuomirannassa ajalla 21.–25. heinäkuuta.

Partiotoimintaa aikuisille toivottiin ja ryhmät aloittivat

Vuoden sisällä Korvenkävijöissä on uutena toimintana alkanut aikuisten partiolaisten ryhmä sekä perhepartiotoiminta. – Aikuisten partiolaisten ryhmällä ei ole vakituista kokoontumispäivää, vaan meillä on WhatsUp-ryhmä johon laitamme viestiä. Käymme ulkotulipaikoilla porukalla ja  tavoitteena on tutustua mahdollisimman moneen uuteen tulipaikkaan. Mukaan voi liittyä kuka vaan, kertoo Väisänen. Perhepartiolaiset kokoontuvat kaksi kertaa kuukaudessa. Toinen kokoontumiskerta on sisätiloissa ja toisella kerralla tehdään päiväretki luontoon. Tällä hetkellä mukana toiminnassa on neljä perhettä ja lisää toivotaan mukaan. Raksa ´21 leirillä on myös perhepartiossa mukana oleva sonkajärveläinen Katie Halonen, tyttärensä Eini Niskasen ja kummipoikansa Jaakko Väyrysen kanssa. – Olimme mukana leirillä jo viime kesänä, Eini oli silloin noin neljän kuukauden ikäinen, Halonen kertoo. He ovat harjoitelleet teltassa nukkumista viime kesänä kotona, mukana on kuitenkin matkasänky siltä varalta jos yöksi täytyy siirtyä sisätiloihin nukkumaan. Halonen on ollut partiotoiminnassa mukana ekaluokkalaisesta 25-vuotiaaksi saakka, jonka jälkeen on ollut kymmenen vuoden tauko.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat