Mira Kokkosen vapaa sana: Juuret syvällä maassa - ”Äiti, kerro taas siitä, miten elettiin ennen vanhaan”, kuului usein iltasatutoiveeni. Ja äitihän kertoi..."

Mira Kokkonen

Mira Kokkonen

”Äiti, kerro taas siitä, miten elettiin ennen vanhaan”, kuului usein iltasatutoiveeni. Ja äitihän kertoi. Näissä tarinoissa seikkailivat Vikki-ukki, Hilma-mummo, Oiva-ukki, Liisa-mummo, serkut ja muut sukulaiset.

Yksi lempitarinoistani oli se, miten ukki ja mummo olivat tavanneet toisensa tai se, miten äitini oli käynyt mummoni kanssa veneellä Viitasjokea pitkin Viitasjoen pellolla aamulypsyllä. Äiti oli saanut jatkaa unia veneessä sillä aikaa, kun mummo oli lypsänyt lehmät.’

Oli myös hauska kuulla uudestaan ja uudestaan, millaisiin seikkailuihin ukin ensimmäinen auto Ford Popular oli johdattanut.

Ja kuinka liikaa jouluna syönyttä enoa oli pitänyt talutella pitkin pihaa.

Ja miten Happolan Anni-täti oli neuvonut juottamaan kermaa ja voita vastasyntyneelle melkoisin seurauksin: äitini neuvolakortti on suorastaan hervotonta luettavaa.

Tuskin olen ollut ainoa lapsi, jolla tällaisia iltasatutoiveita on ollut. Ihmisellä muutenkin on taipumus haluta tietää, mistä on tullut: halutaan selvittää oman suvun tarina, tuntea yhteenkuuluvuutta ja olla osa jatkumoa.

Vai liekö innostus vain vahva keski-ikäistymisen merkki?

Viime lauantaina pääsin serkkuja ja muita sukulaisia tapaamaan elämäni ensimmäisessä sukutapaamisessa Huutoniemessä, jonne oli kokoontunut Adam ja Maria Virrannan jälkeläisiä.

Hauska oli myös nähdä, miten sukunäkö meissä itsekussakin ilmenee. Moni meistä on innostunut sukututkimuksesta ainakin jossain määrin: itselle nämä kertomukset ja erilaiset sattumukset ovat parasta antia. Vai liekö innostus vain vahva keski-ikäistymisen merkki?

Ylen vuonna 2020 julkaiseman artikkelin mukaan sukututkimus on suositumpaa kuin koskaan aiemmin ja harrastajien joukossa on paljon myös alle 40-vuotiaita.

Kirkon kirjojen digitalisointi on mahdollistanut sen, että sukututkimusta voi tehdä kotoa tietokoneelta käsin itse.

Myös 2010-luvun erilaisilla sähköisillä sukupuupalveluilla on oma merkityksensä.

Ylen artikkelin mukaan sukututkimusbuumi tuli Suomeen 1970-luvulla, eikä se ole sittemmin osoittanut laantumisen merkkejä.

Päinvastoin kymmenen viime vuoden aikana sukututkimusharrastajien määrä on noussut suuremmaksi kuin koskaan ennen, kertoo Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja P.T. Kuusiluoma.

Vanhempieni kotimaisemissa tunnen sellaista kummallista rauhallisuutta ja tyyneyttä.

Kun Maaningan Leppälahti maisemineen avautuu silmien eteen, tuntuu kuin voisin hengittää syvempään ja vapaammin.

Ajatus siitä, että näissä maisemissa on ennenkin eletty omine iloineen ja murheineen, on jotenkin lohdullinen.

Myös Kiuruveden Niemisjärven maisemat saavat mielen tyyntymään.

Varpaisjärvellä Huutoniemen mummola puolestaan on jälleen uusi mummola uusille mummotettaville.

Elämä jatkuu.

Kirjoittaja on Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Pohjois-Savon Keskustan varapuheenjohtaja.

mira.kokkonen@kiuruvesi.fi

Kommentoi