Koronatartuntoja ja mahdollisia altistumisia Iisalmessa – Pohjois-Savo edelleen perustasolla

Pohjois-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee kiinnittämään huomiota hyvään käsihygieniaan. Oona Seppänen

Oona Seppänen

Ylä-Savon sote -kuntayhtymän alueella on vahvistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa heinäkuun 2. päivän jälkeen.

Viisi tartuntaa todettiin Iisalmessa ja yksi Kiuruvedellä.

Kaikki tartunnan saaneet henkilöt ovat asetettu eristykseen THL:n ohjeiden mukaisesti.

– Vaikka alueellamme on todettu viimeisten kahden viikon aikana uusia tartuntoja, ei ole syytä paniikkiin, sillä kaikki tartunnat liittyvät entisiin tartuntaketjuihin. Näihin tartuntaketjuihin liittyvä perusteellinen selvitystyö on saatu valmiiksi, sanoo kuntayhtymän ylilääkäri Jarno Rieppo.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen koronavirustapausten lisääntymisen johdosta.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet valtakunnallisesti ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella.

Ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana on noussut tasolle 31,7/100 000 asukasta. Valtaosa tartunnoista on todettu Kuopiossa.

Sairaalahoitoon on joutunut yksittäisiä koronavirustautiin sairastuneita.

Tartuntaketjut on alueella pääosin tunnistettu.

Koronakoordinaatioryhmä totesi alueen epidemiatilanteen olevan edelleen perustasolla.

Pohjois-Savossa on 15. heinäkuuta alkaen voimassa kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä sekä koronavirustestiin mentäessä.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa kiinnittämään erityistä huomiota hyvään käsihygieniaan ja käyttämään kasvomaskia kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

9–10. heinäkuuta Iisalmessa on voinut altistua koronavirustartunnalle.

Perjantaina 9. heinäkuuta taudille on voinut altistua Ysäri Iisalmi -tapahtumassa kello 16–23:30 tai Stella-yökerhossa kello 00–04:30.

Lauantaina altistuminen on saattanut tapahtua Iisalmen Sokos Hotelissa kello 13–13:30, Hesburgerissa kello 13:30–14 tai Ysäri-tapahtumassa klo 16–23:30.

Mahdollisissa altistumispaikoilla oleskelleita henkilöitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmaantuu.

Ylä-Savon soten alueella rokotetaan tällä hetkellä yli 16-vuotiaita sekä 12–15-vuotiaita 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluvia nuoria.

– Juuri nyt erityisen tärkeää olisi rokottaa mahdollisimman laajasti alueemme nuorta väestöä. Koronarokote suojaa myös nuoria vakavalta koronavirustaudilta, sanoo Rieppo.

Vapaita koronarokoteaikoja on tällä hetkellä hyvin saatavilla Iisalmessa ja Kiuruvedellä.

Nopeimmin koronarokotusajan saa varattua eTerveyspalvelun kautta. Uusia rokoteaikoja avataan rokotteiden saatavuuden mukaan.

Kommentoi