#TuunaaMunPerinne tuulettaa kansallispukuja – kaiken kansan torijuhlassa päästiin taas kokoontumaan yhteen.

Torilla nähdyt kansallispuvut ovat tapahtuman visuaalinen ilotulitus. Maarit Äyhynmäki

Maarit Äyhynmäki

Kaiken kansan torijuhlassa Kiepsu-ryhmässä esiintynyt kolmetoistavuotias Esa Luoma on käytännössä aloittanut kansantanssiharrastuksen kahdeksan kuukauden ikäisenä.

Ensin hän kulki Ulmalan nuorisoseuran ryhmässä tanssivan äitinsä mukana, omat treenit hän aloitti Nuorisoseura Nuoren Iisalmen Pööpötit ryhmässä.

– Meillä on harjoitukset kerran viikossa, siinä oli jo taukoa, mutta nyt on taas harjoiteltu ennen maakuntajuhlia. Aika helpolla opin uudet koreografiat, kun niitä aletaan opettelemaan, Luoma kertoo.

Helteisellä torilla tanssiminen ei hänestä ollut liian kuumaa puuhaa, vaan ennemminkin matka kotoa Runnilta Iisalmeen.

Luoman kanssa samassa seurueessa ollut Katja Lindgren kertoo, että Maakuntajuhla on perinteinen osa heidän perheensä kesää.

– Tyttäremme Aada tanssii myös Kiepsuissa, ja on joka kesä mukana tanssimassa torilla ja pääjuhlassa, hän kertoo.

On se riemu ja ilo mitä tanssi antaa musiikin mukana.

Lindgren kuuluu Nuoren Iisalmen johtokuntaan ja hänen puolisonsa Jamin Lindgren on seuran taloudenhoitaja, joten toiminta on tuttua monelta kantilta.

– Kansantanssi on osa suomalaisia perinnettä, ja tanssi on yksi liikuntamuoto, joka tukee myös muuta liikkumista. Siinä oppii kantamaan kehoa ryhdikkäästi ja askelkuvioissa tulee mukaan myös laskemista. Siinä opitaan ryhmässä ja parin kanssa toimimista, pohtii Lindgren kansantanssin monipuolisuutta.

– Lisäksi on se riemu ja ilo mitä tanssi antaa musiikin mukana. On ollut ihana seurata kuinka ryhmäläiset ovat pienestä asti kasvaneet ja kuinka askelkuviot menee joka kesä paremmin ja paremmin, hän toteaa.

Nuoren Iisalmen ryhmät ovat ikäjärjestyksessä Taaperot / Pööpötit, Kiiteli, Minivirkut, Kiepsu ja Viirkantti. Kansantanssi voi viedä esiintymään myös maailmalle, kuten Viirkantti-ryhmän Portugaliin ennen koronaa.

Aikuisten ryhmä käy vuosittain esiintymässä esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikki festivaaleilla ja Tampereella Pispalan Sottiisissa.

Vuoden alussa uudeksi Ylä-Savon Nuorisoseurojen liiton toiminnanjohtajaksi valittiin Katja Partanen.

– Korona on rajoittanut paljon toimintaa, mutta toisaalta on ollut aikaa rauhassa perehtyä asioihin. Paikallisseuroja pyritään kuuntelemaan ja edistämään niiden toimintaa, hän toteaa uuden pestin alkuajoista.

Tänä viikonloppuna paikallisseuroilla on useita tapahtumia maakuntajuhlan yhteydessä. Nerkoolla pesäpallo-ottelu lauantaina ja Alapitkällä kesäteatterin ensi-ilta sunnuntaina. Viikonlopun aikana on Nissilän seurantalolla kirppistapahtuma ja Sonkakoskella ja Kyllikinrannassa tanssitaan.

– Helteinen sää saattoi osaltaan vähentää kansallispukujen tuuletukseen osallistuneiden määrää, koska koko pukua on aika raskasta pitää päällä. Paljon on kävijöitä mukana #TuunaaMunPerinne -hengessä, jolloin asussa on vain jokin osa kansallispukua mukana, hän kertoo.

Sunnuntain juhlaan Partanen pukeutuu Ylä-Savon kansallispukuun, jonka hän saa lainaan. Torijuhlassa Partasella oli yllään feresi, joka on karjalaisen naisen juhla- sekä arkipuku.

– Minun äitini suku on lähtöisin Karjalasta, hänen vanhempansa ovat kotoisin Miinalasta Kirkkojoelta, hän kertoo.

Sunnuntain pääjuhla Mansikkaniemellä järjestetään perinteisellä kaavalla, tosin koronan takia väliaika on jätetty pois. .

– Myynnissä on viisi euroa maksava eväspussi, siellä on pientä purtavaa joka ei vaadi kylmäsäilytystä. Omat eväät on mahdollista ottaa myös mukaan, Partanen kertoo.

Kommentoi