Poliisi kahlasi veteen ja pelasti loukkuun jääneen joutsenen katiskasta: "Sitkeä kaveri sai uuden mahdollisuuden"

Kuvakaappaus Itä-Suomen poliisilaitoksen videosta. Ville Hokkanen auttoi joutsenen irti katiskan naruista. Itä-Suomen poliisi

Kaisu Lötjönen

Itä-Suomen poliisi joutui torstaina hieman erikoisemman työtehtävän pariin, kun Pielavedeltä ilmoitettiin jumiin jääneestä joutsenesta. Ilmoittajan mukaan joutsen oli jäänyt kiinni katiskaan Kirkkosaaren Tenhulammella. Itä-Suomen poliisi kertoo tapauksesta Facebook-tilillään.

Ilmoittajan mukaan joutsen oli pahasti jumissa katiskassa ja todennäköisesti katkaissut jalkansa. Poliisin päästyä paikalle lammessa oli väsynyt eläin, joka veti perässään katiskaa ja sen vedellä täyttynyttä kellutinta.

– Meillä oli vaihtoehdot joko lopettaa joutsen tai sitten kahlata sen luokse ja auttaa irti naruista. Onneksi joutsen itse teki asian eteen jotakin ja jaksoi lähes rantaan. Soitin kainuulaiselle konstaapelille, jonka kanssa olin joskus käynyt rengastamassa lintuja ja jonka tiesin alan asiantuntijaksi. Hän antoi neuvot, kuinka toimia ja lähdin arkana toteuttamaan suunnitelmaa, Itä-Suomen poliisin vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen kuvailee tilannepäivityksessä.

Hän kahlasi linnun luokse, tarttui sitä kaulasta ja laittoi villapipon eläimen päähän, mikä rauhoitti joutsenen. Narua piti lopulta katkoa linnun ympäriltä pois.

– Linnusta ei tullut verta, mutta sen siipien nivelissä oli havaittavissa nirhaumaa ja narusta tulleita ruhjeita. Siipien luut tuntuivat ehjiltä ja muutenkin lintu vaikutti olevan suhteellisen kunnossa, Hokkanen kertoo.

Kun narut oli saatu irrotettua, joutsen lähti uimaan pois.

– Ensimmäinen huuto, minkä lintu päästi kuulosti korvaani 'thank you' -huudahdukselta. Se tosin ei tallentunut videolle, mutta huikealta se kuulosti. Sitkeä kaveri sai uuden mahdollisuuden.

Poliisipartio taltioi pelastusoperaation videolle:

Kommentoi